Малки и големи в търсене на съкровища в кутия в Археологическия музей на Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:38, 10.11.2021

Детски работилници под надслов „Съкровища в кутия” провокират интереса на най-малките посетители в Археологическия музей. Заниманията са насочени към много семейства в Пловдив и региона и вече активно привличат интереса на публиката под тепетата.

„Ако днес апелът към образователните институции е учене чрез интерактивност и иновативност, то Археологическият музей в Пловдив отговори на тези съвременни нужди и създаде детските работилници „Съкровища в кутия“. Те са с продължителност 2 астрономически часа, подходящи за деца от 7 до 13 години, в групи от 10 до 26 човека, с предварително записване”, разказват от музея.

Работилниците представляват „учене чрез практика“, като младите посетители се запознават с археологията като наука и практика и с различните техники, използвани в миналото. Темите на срещите са разнообразни и забавни. На всяко от заниманията децата изработват предмети, открити при археологическите разкопки и които са експонирани в изложбените витрини на музея. Запознаването с културното наследства става чрез игри, практически занимания и кратки образователни видеа.

Възможностите и темите, които музеят предлага са: Изработване и украсяване на глинен съд, по технологии, използвани в миналото;  Изработване на накити от мъниста; Изработване на ключодържател на тъкачно станче, където учениците се запознават с работата на стан и техниката, използвана от праисторическо време до днес за изработката на платове; Изработване на мозайка магнит – занимание, при което децата собственоръчно изработват мозайка на магнитна основа, усещайки духа и усвоявайки практиките на хората от древността; Лепене на счупен съд – занимание, запознаващо ни с професията на реставратора и каращо ни да осмислим пътя на керамичния предмет от археологическия обект, през процесите на реставрация до излагането им в музейните зали; Бъди екскурзовод – занимание извън музея, при което учениците използват таблет със снимка и кратка информация за някои от мраморните експонати, изложени в парковото пространство пред музея. Целта на това занимание е научаване на предложената информация и представянето ѝ пред другите участници.

И ако 2 астрономически часа са много забавни, но твърде малко, то музеят предлага и книжка „Оцвети миналото“. В нея са поместени изображения на едни от впечатляващите експонати, притежавани от Археологическия музей в Пловдив, занимателни игри и загадки. Книжката се предлага на щанда на музея и е подходящ подарък както за вашето дете, така и за неговите приятели.

Образователните инициативи на музея са по спечелен и финансиран от Министерство на културата проект през 2021.