Търси се най-добрият “Цар на виното“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 10:30, 31.01.2022

Хубавото домашно вино пази от всички болести. Тази максима на ценителите на тази напитка е изключително актуална в условията на пандемия от COVID-19. За поредна година майстори от цяла Пловдивска област ще се състезават за приза Цар на виното. Повечето общини вече обявиха конкурси за най-добро домашно вино. Поводът е предстоящият празник Трифон Зарезан.

В Асеновград за приза ще спорят 70 винопроизводители. Червените вина са 41, бели – 10, купаж – 11, розе – 6, пелини – 2. От всички тях, 19 са от типичния за Асеновград мавруд, Рубин – 3, Совиньон блан – 1; Сира -2; Мерло – 10; Каберне совиньон – 5; Каберне фран – 5; Мускат отонел – 3; Каберен Х Мерло – 4; Каберне Х Сира – 2; Молдовка Х Каберне Х Мавруд -1; Врачански мискет – 1; Траминер – 1; Малбек – 1; Кирацуда – 2; Тамянка – 3; Мускат Х Ризлинг Х Ракцетели – 1; Димят-пелин – 1; Пино ноар х Каберне совиньон – 1; Мискет – пелин – 1; Каберне фран Х Мавруд – 1; Рубин Х Мерло – 1; Гренаш ноар – 1.

Тази година за приза ще се борят три дами. Участниците, които са се включили в конкурса в Асеновград, са както местни жители от града, от селата Тополово, Нови Извор, Червен и Новаково, така и производители от Пловдив, Куклен, Хасково и село Крумово.

Поради усложнената епидемична обстановка ще бъдат спестени част от ритуалите. Връчването на наградите на най-добрите винопроизводители ще се проведе на 31 януари. Тържествената церемония ще започне в 10:30 ч. пред паметника на Чорбаджака на улица "6-ти януари" в Асеновград.

Обявен е и тазгодишният кулинарен конкурс „Най-вкусните станимашки сармички“. Ще бъдат оценявани най-вкусните, мънички и естетично поднесени сармички. Кандидатите участват със сармички, приготвени с половин килограм кайма, в подходящ за представяне съд, аранжирани по преценка на участника.

Сармичките трябва да бъдат представени за дегустация от 15:00 до 15:30 ч. на 31 януари.

Участниците ще се състезават в 2 категории - лозови и зелеви сармички. Наградите за зелеви сарми са: първо място- 50 лв., второ място - 40 лв., трето място - 30 лв. и две поощрителни награди по 20 лв. Наградата за лозови сарми е само една в размер на 40 лв. На всички участници ще се заплатят вложените продукти. 

В Карловско майсторите на гроздовия елексир, които се гордеят с продукцията си, могат да се впуснат в състезанието, като се запишат за участие в Кметството на село Богдан. Това може да стане от 31 януари до 3 февруари, включително, най-късно до 16,00 часа.

До участие се допускат избистрени домашни бели и червени вина в стъклени бутилки от половин литър минимум. 

Победителите ще бъдат обявени на 5 февруари. 

В Община Брезово също търсят най-доброто домашно вино - бяло, червено или розе. Мострите могат да се предават до 10 февруари в читалище "Отец Паисий". 

В Куклен пък отчитат, че всяка година интересът за празничната надпревара нараства. Местните винопроизводители влагат все повече старания и любов, за да бъде тяхното вино най-доброто.

Претендентите за титлата „майстор на виното” ще се съревновават в три категории – червено вино, бяло и розе. Всички желаещи да се включат в традиционно оспорваната надпревара трябваше да предоставят проби от виното си до 17:00 ч. на 28 януари, а победителите ще бъдат обявени на празника Трифон Зарезан, който се чества на 01 февруари.

По традиция на същия ден от 10:30 ч. ще бъде отслужен тържествен водосвет и ще се зарежат лозята в масива край пътя за Куклен.

В Съединение записването на участниците ще продължи до 07 февруари. В конкурса могат да участват производители само от община Съединение.

В конкурса участват само млади вина от реколта 2021 г., като оценяването е в две категории – червени и бели вина.

Желаещите да участват предоставят домашни бистри вина в стъклени бутилки без етикети или други отличителни знаци с вместимост минимум 0,5 литра.

Допуска се участие в повече от една категории по желание. Към участие не се допускат изкуствено ароматизирани и смесени вина, а също така и розе, такива ще бъдат дисквалифицирани.

Пробите трябва да са бистри и в стъклени бутилки. Производителите трябва задължително да посочат сорта или сортовете, от които е произведено виното.

Във всяка категория се определят I-во, II-ро и III-то място.

Най-доброто домашно вино за 2022 година ще бъде определено от оценителна комисия от утвърдени дегустатори.

На спечелилите конкурса ще бъдат връчени Грамоти и предметни награди. Победителите в конкурса ще бъдат оповестени на 14 февруари.