Майстори тъкат колани на кори на Главната, 80 деца с грамоти от Занаятчийското училище

  • от Мария Луцова
  • 13:37, 20.05.2021

80 пловдивски деца са първите възпитаници на Занаятчийското училище в Пловдив. Част от тях получиха грамоти за завършване по време на тържественото откриване на Пролетния панаир на занаятите, който можете да видите до неделя на Малката главна.

Празникът започна с танцови изпълнения на децата от училище „Св.св. Кирил и Методий”. После свириха талантите от Националното училище за музикални и танцови изкуства „Добрин Петков”.

„Благодаря на тези талантливи деца, без тях настроението ни нямаше да бъде същото. Благодаря и на всички пловдивчани, на Общината, на медиите за дългогодишната подкрепа.  Дадох си сметка, че тази година Регионалната занаятчийска камара отбелязва 20 години от възобновяването си. Явно не е случайно, че въпреки трудните времена успяхме да организираме и първото Занаятчийско училище в Пловдив. Днес част от възпитаниците му са тук и ще получат своите грамоти. С такива инициативи изпълняваме най-важната си роля – да предаваме нататък традиционните български занаяти”, каза председателят на РЗК Тони Симидчиева. Тя допълни, че на 1 юни ще бъде открита изложба с творби на участниците в Занаятчийското училище. Те ще бъдат разпродадени благотворително, а средствата ще отидат във фонда за изграждане на Детска педиатрична клиника в Пловдив.

Тя прикани пловдивчани и гостите на града да се насладят на всички произведения, показани от майсторите участници в Панаира.