Майстор Иван Станев отваря арт работилница “Магията на стъклото“ през уикенда

  • от PlovdivTime
  • 18:51, 16.12.2022
Майстор Иван Станев организира арт работилница „Магията на стъклото“ на 17. и 18. декември от 11 до 15 часа в пруста на Балабановата къща. Децата над 6-годишна възраст и всички желаещи ще изработват заедно с майстора стъклени коледни играчки и украса за елха. Идеята на това ателие е вдъхновена от експозицията „Коледно съкровище“.
 
Участниците в работилницата ще изживеят срещата с приказните чешки стъклени играчки и ще опознаят процеса на изработката им.
Материалите за работа са осигурени от Общински институт „Старинен Плводив“ и всяко дете, което участва в арт работилницата, ще си тръгне с изработената играчка.
 
Майстор Иван Станев е един от малцината останали майстори на стъклени коледни играчки. Зрителите ще разберат как се издухва стъкло, как се декорира и как се превръща в уникално украшение за всяка коледна елха.
 
Иван Станев започва работа със стъкло през 1977 г. в ТПК „Марица“, където усвоява в продължение на 12 години основни умения по работа със стъкло. От 1994 г. работи самостоятелно и изработва стъклени изделия за коледна украса. От 1998 до 2009 г. участва във всички коледни базари в Международен панаир - Пловдив. От 2009 г. е признат за майстор в Национално-занаятчийска камара.
През 2013 г. създава първото в България „Стъклодувно ателие“ в Стария град на Пловдив. През 2017 г. е единственият български майстор, избран да представя България на коледен базар в Страсбург, Франция, във връзка с българското председателство на ЕС.
От 2012 г. до днес е редовен участник във всички занаятчийски изложения, провеждани в град Пловдив и демонстрира на място, изработването на стъклени изделия.