Любопитни факти от миналото: За първи път в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 16:55, 02.08.2020

Пловдивската католическа катедрала "Свети Лудвиг" е осветена преди повече от 158 години на 25.03.1861 г. Същата година в нея е инсталиран първият в България орган с 2000 сребърни тръби, които се стопяват при големия пожар в катедралата през 1931 г. Камбанарията и е построена през 1898 г. и оборудвана с 5 камбани произведени в гр. Бохум, Германия и подарени от папа Лъв XIII. В катедралата се съхранява саркофага на княгиня Мария Луиза Бурбон (1870-1899), съпруга на българския княз Фердинанд I, дело на известният италиански скулптор професор Джентиле.

Пловдивският състезател по силов многобой Стоян Тодорчев заедно с още 8 силни мъже поставят рекорд вписан в книгата на рекордите "Гинес", като изтеглят по обратен наклон най-големият транспортен самолет в света дълъг 69 м. и висок 21 м. (колкото 7 етажен блок) АН 124-100 "Руслан" на 6.39 м. за 13.47 сек. на шоу в Уляновск, Русия.

Световно известният през 20-те, 30-те и 40-те години на миналия век оперен певец Енрико Такела с псевдоним Ди Мазей (Enrico Di Mazzei) е роден в Пловдив от майка българка и баща италианец. Той е първият солист на Опера комик-Париж. Блестящ певец, притежаващ възхитителен с поразяваща нежност глас стигащ до съвършенство. Освен това е изключително артистичен и много красив. Той се нарежда сред имената на най-великите тенори на миналия век Бениамино Джили, Енрико Карузо, Тито Скипа.

Стачката на пловдивските тютюноработници от 20 април до 4 май 1953 г. е първата в Източна Европа и бившия така наречен Соцлагер срещу установените от комунистическата власт условия и прераства в работнически бунт, изпреварвайки с месец Берлинското въстание. Срещу стачниците се стреля и има неизвестен до днес брой жертви!

Преподавателят в Пловдивския университет пловдивчанина проф. Азаря Джалдети-психиатър, владее тайните на лечебната хипноза. Лекциите му са били безкрайно интересни и магически, а лекторските му умения са легенда. Водил е пациенти на лекции и е демонстрирал тайните на хипнозата пред винаги препълнената със студенти аудитория. Такива сеанси е можело да се видят само на представленията на Мистър Сенко.

Пловдивчани първи в Източна Европа и бившия Социалистически блок имат щастието и късмета да опитат легендарната безалкохолна напитка Кока Кола произведена в града под тепетата през 1966 г.

Д-р Теофил Груев в средата на 20-те години на миналия век, прави първото кръвопреливане в България в Държавната болница-Пловдив

Роденият в Пловдив оперен певец Арман Токатян става един от най-известните оперни певци и оперни педагози в САЩ. През 1923 г. има договор с Метрополитен опера в Ню Йорк и пее там заедно с великият Енрико Карузо. Неговите Дон Хосе от "Кармен" и граф Алмавива от "Севилският бръснар" изправят публиката на крака. Той става и любимец на публиката в оперните театри на европейските столици след успешни турнета. В легендарната грамофонна плоча "Популярни италиански песни" записва свои изпълнения наред с имената на Бениамино Джили, Тито Скипа, Марио Дел Монако и другият пловдивчанин Енрико Ди Мазей.

Из „Енциклопедия на Пловдив“, автор Божидар Тотев