Лицата от старите снимки на Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 17:22, 04.11.2018

Днес снимаме всичко – щракаме с телефона си постоянно, а понякога дори не разглеждаме снимките. Снимаме с повод или без и правим десетки, дори стотици фотоси… защото можем. Преди ерата на смартфоните и цифровите фотоапарати обаче това си беше един вид лукс. Лентата има определени снимки и дори не ни е идвало наум да заснемем обяда си, само за да го покажем на приятелите си. Все пак всяка снимка струва пари и усилието да отидеш до фотото, за да я проявиш. Ако се върнем още няколко десетилетия назад, снимането става все по-рядко.

Веднъж в годината през селото може да мине някой фотограф, цялото семейство ще се гласи един ден за снимка, а след това фотосът ще стои на стената години наред. Снимката е нещо ценно! Дори и днес, когато е загубила някогашната си стойност, тя продължава да носи в себе си много емоция, чувства и спомени. Една снимка може да казва толкова много… Ето и няколко снимки от Пловдив, които са запечатали лицата на незнайни герои, разхождали се или работили из улиците на града. Снимки, в които се чете историята на града и които могат да разкажат толкова много.

Започваме с една снимка, която е направена преди повече от век! Това е откриването на Първото българско земеделско-промишлено изложение в Пловдив през 1892 година. На тази снимка някой може да открие своите прапрароднини!

Пловдив празнува Деня на народните будители през 1934 година! Снимката е направена на площад "Централен" пред Дома на благотворителността и народното здраве.

Една по-различна гледка към Панаира, пълен с хора жадни да видят новите изложения...

Бръснарницата на улица "Митрополит Панарет"

Сергия на една от главните пловдивски улици...

Група пловдивски младежи се гласят за снимка...

Снимка от Пловдивското изложение(Днес Цар-Симеоновата градина), Кадърът е запечатан преди век...

Баща и син в някогашната Католишка махала в центъра на Пловдив. Предполага се, че това е улица "Петко Д.Петков".

Магазинът за риба на Джумаята. Снимката е направена през 1932 година.

На разходка на улица "Търговска"

На кафенце...

С лодки в езерото на Цар-Симеоновата градина през 1929 година.

Войник и любимата му на улица "Търговска"

Манифестация под тепетата през 60-те години на XX век.

Наздраве!

Фотографии: Ретро Пловдив