Литературен тур показва знакови места за поетите и писателите в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:13, 14.01.2022

Интригуващ литературен тур, който ще покаже емблематични места в Пловдив, свързани с живота и творчеството на известни наши писатели и поети, стартира тази събота. Той ще започне в 10.00 часа на 15 януари от Народната библиотека „Иван Вазов“.

Литературното приключение ще премине през няколко интригуващи локации – любимата беседка на Иван Вазов, къщите, в които Димитър Димов е живял и написал романа „Тютюн“, Седмото тепе, на което са изписани имената на видни български автори, творили в Пловдив, и части от техните произведения.

Разходката продължава с къщата на Йоаким Груев и сградата, в която Иван Вазов редактира в. „Народний глас“ и сп. „Наука“, паметника на Захарий Стоянов в Дондуковата градина, дома, в който е живял Патриарха на българската литература, емблематичната Първа мъжка гимназия, в която са преподавали и учили плеяда наши поети и писатели.

В близост е и къщата, в която Алеко Константинов е гостувал, преди да тръгне за Пещера, а по пътя е убит. В маршрута е и паметникът на Пейо Яворов пред Арменската църква, експозицията „Възраждане“ на Историческия музей, която представя делото на някои от най-големите ни книжовници и будители, училището, в което Петко Р. Славейков е преподавал, както и любимото му кафене.

Участниците в тура ще научат и за красивите любови, свързали с Пловдив Яворов, Димчо Дебелянов, Вазов, Раковски.

Гид на разходката ще е Екатерина Терзиева, която ще разкаже интересни истории, свързани с историята на литературата. Тя ще ви отведе на едно вълнуващо пътешествие по познати и непознати улици, къщи, места и паметници, за да върне спомена за онези творци, чиято мисъл, талант и вдъхновение са родили и съхранили литературния дух на Пловдив. Екатерина Терзиева е дългогодишен журналист, а впоследствие се заема с туризъм. Освен литературния тур тя организира и други градски обиколки, посветени на историята, културата, традициите и кухнята на различните диаспори в Пловдив – арменци, турци, евреи, италианци, руснаци, чехи, французи.