Левски се сгодил за Гена от Свежен

  • от Добринка Димова
  • 18:45, 28.10.2018

Стара дървена къща с кръст над един от прозорците е сред забележителностите на брезовското село Свежен. Причината е, че тук преди повече от 150 години се е сгодил Васил Левски. Венчавката му с местната девойка Гена Бонина била фиктивна – за заблуда на турците, а съвместният им живот продължил по-малко от седмица. Но и до днес свеженци пазят жив спомена за този годеж и с удоволствие показват на туристите кръстът над прозореца в долния край на селото, който показва стаята на младото семейство.

И разказват историята как преди много години при селския чорбаджия дошъл млад мъж с цървули и ямурлук. Водел със себе си овчарско куче. Момъкът казал, че е в селото, за да си търси булка. Така от дума на дума и от къща в къща с ходатайството на посветения в конспирацията поп Данаил те намерили красивата девойка, която момъкът одобрил за своя годеница. Годежът бил извършен в старата къща, а годеникът бил не кой да е, а самият Апостол на свободата.

Той вече бил успял да обясни на загубилото ума и дума момиче, че годежът бил само едно прикритие. Така Левски успял да създаде революционен комитет в Аджар (както навремето се наричал Свежен). Малко след това изчезнал безследно. До края на своя живот чорбаджи Вълко бил сърдит, че почтеното му име било замесено в подобна "женска" история. За този годеж съобщавал в трудовете си самият Захари Стоянов.  

 Гена пък скоро след това се омъжва отново и този път бракът и е истински. Отглежда челяд и умира на преклонна възраст, но никога не забравя красивия младеж и прозореца с кръста.