Крум Филипов: Живот се римува с Ботев

  • от Мария Луцова
  • 11:59, 02.06.2023

„Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея всичко може да прави.“ Така казва Ботев. Сега живеем във време, в което мнозина си задават въпроса „как оцеляваме”, а по-важният е – дали изобщо сме оцелели. Оцеляха ли духът и душите ни?”

С тези страшни въпроси се обърна към хората писателят Крум Филипов по време на поклонението за  147-годишнината от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Той призна, че за него „живот се римува с Ботев”, но и със скот.  После разказа история от миналата година.

Сирените, с които ознаменуваме преклонението си пред  делото на един от българските апостоли, прозвучали, докато пътувал към Асеновград. Млада жена спряла колата си, взела от задната седалка детето си и се изправила, докато покрай нея хвърчали джипове.

 „Още се вълнувам от този спомен. Защото видях как една майка възпитава сина си в национален саможертвен мит, как отглежда свободата си”, каза Филипов. 

Мнозина пловдивчани се включиха в тържествената церемония, която бе водена от актьора от Пловдивския театър Ивайло Христов. Поднесоха цветя и венци и се преклониха пред делото на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. 

По традиция участие взеха Военен духов оркестър, представителни формирования на гарнизон – Пловдив - почетна рота и венценосци, комитет „Родолюбие“ и комитет „Васил Левски“.