Кръстю Кръстев открива Международната среща на ЮНЕСКО в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 14:27, 01.09.2023
Министърът на културата Кръстю Кръстев ще открие 11-ата международна среща на Категория 2 центровете на ЮНЕСКО на 5 и 6 септември в Малката базилика на Филипопол. Форумът се провежда в България по инициатива на Регионален Център София – ЮНЕСКО, с подкрепата на Министерството на културата на Република България, Община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив“.
 
В откриването ще се включат директорът на отдел „Повишаване на капацитет“ в ЮНЕСКО Сузане Шнутген, зам.-кмета на Пловдив Пламен Панов, директора на Държавния културен институт към МВнР Снежана Йовева-Димитрова, директорна на Регионален Център София – ЮНЕСКО Ирена Тодорова.
 
Със събитието се отбелязва и 20-годишнината от подписването на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство. В Стария град ще гостуват експерти от Алжир, Китай, Иран, Япония, Перу, Република Корея, ОАЕ. По време на работните сесии ще се обсъдят всички нови тенденции в областта, предизвикателствата пред Категория 2 центровете, стратегически планираните дейности за сътрудничество на международно ниво. В рамките на визитата си делегатите ще посетят Епископската базилика на Филипопол, емблематични места и събития в Стария град на Пловдив, както и Регионалния етнографски музей.
 
Годишните срещи на Центровете от категория 2 започват през 2013 г. отново в България, Созопол. След това форумите се организират в Париж, Гуейанг, Шираз, Алжир. Целта на регулярните срещи е подобряване на комуникацията между Центровете и ефективен обмен между мрежата и ЮНЕСКО. Регионален Център София – ЮНЕСКО е един от 8-те центъра, посветени на опазването на глобалното живо наследство, и се управлява от изцяло български екип.
 
Фотография: Георги Вачев, Драматичен театър-Пловдив