Кръстю Кръстев към Нанси Шилър: Епископската базилика вече е една от емблемите на Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:32, 13.07.2023

„Благодаря ви за всичко, което правите в България, за прекрасните проекти, които подкрепяте. Зная колко прекрасна работа сте свършили по възстановяването на Епископската базилика в Пловдив, която вече е една от емблемите на града“. С тези думи  министърът на културата Кръстю Кръстев се обърна към президента на "Америка за България" по време на срещата им във ведомството. Темата на разговора бе дейността на фондацията, която насърчава контактите между народите на САЩ и България. Тя си партнира с много музеи у нас и подпомага развитието на културния туризъм.

Г-жа Шилър поясни, че фондацията има интерес да подкрепя опазването и социализирането на културното ни наследство, защото то е част от световното наследство, а България, за разлика от САЩ, има наистина много богати история и култура. Затова и една от четирите приоритетни области, в които работи „Америка за България“, е именно културно-историческият и природен туризъм.

По време на разговора бяха обсъдени идеи за осъществяването на изложби и осъвременяването на експозициите в музеите, за да бъдат те по-достъпни и по-интересни за младите хора, които трябва да познават своята история. 

  Сред по-значимите вече завършени проекти в областта на културата и наследството, подкрепени от фондацията, са изграждането на първия интерактивен научно-изследователски център за деца и семейства „Музейко“, както и реставрацията на най-големия раннохристиянски храм в страната - Епископската базилика на Филипопол, която е в Индикативния списък на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.