Красивите истории на “Този шарен свят“ от Георги Райчевски оживяват в ново издание

  • от PlovdivTime
  • 12:13, 07.06.2024

Ново издание на книгата „Този шарен Пловдив” ще излезе на книжния пазар на 11 юни. Тя е едно от заглавията от поредицата „Седемте хълма”  и събира историческата памет на Пловдив, за да я съхрани и предаде на идните поколения. Избраните книги са художествена хроника на града под тепетата, разказ за онзи неповторим дух, който се усеща и днес. 

„Тоя шарен и симпатичен Пловдив! Седем години бе живял тука Иван Мърквичка, а всяко завръщане го караше отново да обикаля като замаян познатия пазар. Покрай цялата щедро изложена на показ стока течеше безспир човешкият поток – навлечени с аби и потури мъже, граждани с дрехи ала франга, нагиздени кокони с рокли от атлаз и моаре; редом някъде се мяркаха фес и калимавка. Дори и говорът на хората бе също толкова пъстър и живописен – носеше се глъч на български, гръцки, турски, арменски”, описва цветно големият пловдивски писател, който ни напусна през 2017 г. 

В книгата си Георги Райчевски представя калейдоскоп от герои и събития, показващ буйния икономически и културен подем на Пловдив в периода от Първото земеделско-промишлено изложение до Балканската война. Тютюневи магнати и шансонетки, интелектуалци и кочияши се редуват пред погледа на читателя със своите истории, благодарение на които се е оформил неповторимият облик на Града под тепетата. Пъстър и шумен, прогресивен и мултикултурен, Пловдив е главният герой на този роман хроника.