Красивата къща “Павлити“ вече блести в синьо и бяло

  • от Мария Луцова
  • 11:57, 28.06.2023

Красивата къща Павлити в Стария град връща блясъка си и вече започва да напомня на величествената сграда от построяването си. Всички фасади вече са белнали, а част от тях вече са и с възстановена декорация. Фирма изпълнител на обекта е „Рестрой”, а по фасадите работи художник-реставраторът Елена Кривошиева. Любопитно е, че тя е правила последното възстановяване на художествените украси по къща Павлити преди повече от 40 години и сега се завръща отново на обекта.

Цялата фасада на сградата е обходена от скелета със спуснати платна, но дори и те не могат да скрият, че работата по възстановяването на къщата е напреднала.

Според проекта, съгласуван от Министерство на културата по реда на Закона за културното наследство, трябва да бъдат възстановени мазилките и да бъдат изписани трите фасади по оригинал. Работата на специалистите трябва да завърши не по-късно от 15 декември тази година. Автор на проекта по част КРР е реставраторът Никола Стоянов.

Къща „Павлити” е възрожденска сграда, разположена на пл. „Св. Неделя” в подножието между Джабаз тепе и Небет тепе. Построена е в средата на XIX век и е била собственост на богатия търговец от Пещера Георги Павлити (Политоглу). С пищната си декорация, характерното еркерно наддаване и изписания холкел, обектът е един от пространствените и градоустройствени репери в тъканта на Стария град.

Къщата е отчуждена през 1966 г. и е предадена на управление „Старинен Пловдив”. В следващите 3 години е извършена мащабна реставрация на сградата при спазване на оригиналните строително-конструктивни методи, от Националния институт за паметниците на културата.  Декорацията по фасадите и полихромната интериорна декорация са възстановени по оригиналната схема. Запазени са, консервирани и експонирани по местата им много оригинални фрагменти.

След реставрацията е използвана за представителна приемна на Комитета за изкуство и култура. Била е седалище на Национален дарителски фонд „13 века България“, Студентски дом и Общинска фондация „Пловдив 2019“.

През 1982 г. къщата е сериозно засегната от пожар на втория етаж. През 1983-1985 г. след решение за аварийни и спасителни консервационно-реставрационни работи по стенописите от специалисти от НИПК са спасени стенописите от стаята с медалионите. Те са пренесени на нова основа, монтирани по местата им и експонирани. Възстановена е полихромната декорация в интериора и по фасадите с някои промени.

Къща „Павлити” е недвижима културна ценност от национално значение.

СЪДЕБНАТА САГА:

Къща „Павлити” бе предмет на съдебни спорове още от началото на 90-те години на 20. в. Наследниците (7 на брой) заведоха дело срещу държавата и Община Пловдив, за да си върнат национализираната през 1996 г. сграда. През 1998 г.. Върховният административен съд призна реституционалните им претенции. Така наследниците връщат изплатената им компенсация за национализацията в размер на 14 732 лв. и си връщат владението.

Делото беше заедено от седмина наследници на собствениците на имота, които водят десетилетна съдебна "война" с държавата и община Пловдив, за да влязат във владение на национализираната през 1966 г. сграда.

Фонд „13 века България” и Община Пловдив обаче не напускат къщата и с решение на Върховния касационен съд от 2007 г. наследниците са лишени от реституционни права.  Те завеждат дело в Страсбург.  През 2016 г. Съдът във френския град се произнася по делото „"Ченгелян и други срещу България". България е осъдена да плати обезщетение от 462 000 евро на собствениците и 675 евро разноски по делото. Така държавата изплаща обезщетението за загубени през годините ползи от собствениците, а Община Пловдив продължава да ползва сградата.