Костадин Димитров: Търсим причините защо Пампоровата къща не е застрахована

  • от Мария Луцова
  • 16:31, 29.01.2024

"Поискахме от техническия отдел да направи количествено-стойностна сметка какви средства ще бъдат необходими за възстановяването на щетите от пожара в Пампоровата къща. Става дума за около 80 000 лв., които ще бъдат включени в бюджета", коментира кметът Костадин Димитров.

Той обяви, че в момента се търсят причините къщата да няма застраховка и кой е трябвало да я направи.

"След като имаме някакъв резултат, ще бъдете информирани", каза още градоначалникът.

Междувременно директорът "Старинен Пловдив" Елена Кантарева-Дечева заяви, че всяка година екипът на общинския институт подготвя списък със сгради, които Община Пловдив да застрахова. Сред тях е и Пампоровата къща. Изпращали го до отдел "Обществени поръчки" в местната администрация.

"Община Пловдив застрахова не само обектите в Стария град, но и Малката и Голямата базилики, Римския стадион, Античния театър", каза още директорът на "Старинен Пловдив".

По думите ѝ обратна връзка с администрацията нямало, защото "ако бяхме уведомени, че тази къща не е застрахована, веднага щяхмо да го направим, както го правим сега".

Кантарева реагира и на обвиненията, че къщата е ползвана, въпреки че е зазимена: "В последните три месеца, откакто не се ползва за гримьорна, фактурите за ток са по 20 лв., а това на практика са таксите и разходът за СОТ и противопожарна сигнализация".