Копие на чудотворната икона на Богородица тръгна от Бачково към Челопечене

  • от PlovdivTime
  • 15:40, 31.05.2024

Точно в 10:30 часа копието на чудотворната икона на Пресвета Богородица от Бачковския манастир тръгна към столичния квартал Челопечене. В 16:30 иконата ще бъде тържествено посрещната от Оркестъра на сухопътните войски, църковния хор на храм "Възкресение Христово" и духовенството.

Ще бъде проведено литийно шествие и служба, в които ще участва Тивериополският епископ Тихом. Копието на чудотворната икона на Пресвета Богородица ще бъде изложено в храм "Възкресение Христово" в Челопечене до неделя, 2 юни.

С благословението на Врачанския митрополит Григорий, църковното настоятелство при храма посреща Копието на чудотворната икона на Пресвета Богородица от Бачковския манастир.

“Преди години, може би повече от 15, през тези месеци в Челопечене имаше взривове на военните поделения и в този ден влязоха трите чудотворни икони на Пресвета Богородица от Бачковския, Рилския и Троянския манастир и това беше знак, че Света Богородица запази София. По този повод сега носим копие от иконата”, разказа пред TrafficNews свещеник Николай Пенев.

Той добави, че с полицейски ескорт иконата ще бъде закарана до квартал Челопечене. От 17:30 ще започне Празнична Вечерня, в края на която ще бъде прочетена молитва за благоденствието на българския народ. Храмът ще остане отворен до полунощ, за може всеки, който иска да се поклони пред чудотворната икона.

Истории за чудесата на Чудотворната икона вече се знаят дори и извън пределите на страната. С решение на Светия Синод, обаче, оригиналната икона вече не се изнася от манастира, а се пази в специален иконостас.