Кой предаде Апостола на свободата? Показват историческа телеграма в родния му град

  • от PlovdivTime
  • 19:09, 11.02.2020

Интересна презентация очаква жителите на Карлово по повод 147 години от обесването на Апостола. Тя е част от възпоменателните събития, свързани с важната годишните и ще се състои на 13 февруари от 17:00 часа в зала "Васил Караиванов" в сградата на Общината. По време на срещата разговор с Румен Манов и проф. Пламен Павлов ще бъде представен ръкописът "Кой предаде Левски?".

Припомняме, че през 2019 година, по повод 3-и март историкът Румен Манов показа в ефира на БТВ разшифрована телеграма, в която е посочено кой е предал Левски. В предаването той заяви, че ще подари документа на община Карлово. Историкът цитира част от текста на телеграмата, изпратена до турския каймаканин.

"Ваше господство, ще ви проводя поп Кръстьо, който ни даде донесенията за събирането на комитите в неговото лозе. Моля ви, пратете ни и останалата папка с предишните му донесения", гласи част от нейния текст.

Другият участник в представянето на ръкописа - проф. Пламен Павлов, е историк, поет, публицист и телевизионен водещ. Той е автор или съавтор на повече от 400 статии, студии, книги, учебници, енциклопедии, публицистика, поезия.

Стартът на възпоменателните събития по повод 147 години от безсмъртието на Левски е на 12 февруари от 17 часа, когато в Обредната зала в Карлово ще има концерт на малчуганите от детска градина "1-ви юни". На 13 февруари, в 13:00 часа, ученици от гимназия "Васил Левски" ще изнесат открит урок. 

Кулминацията на събиитията ще бъде на 19 февруари.