Кметът на Карлово срещу обявяването на обекти в Баня за недвижими културни ценности, плаши със съд

  • от PlovdivTime
  • 17:44, 09.05.2023

„Град Баня е нешлифован диамант и притежава голям потенциал за развитие”, заяви директорът на НИНКН арх. Петър Петров пред жителите на града при представянето на резултатите от териториалната програма. Срещата се проведе на 5 май в курортния център.

Целта на програмата е да установи какво се е случило с недвижимото културно наследство в населеното място през последните 30 години и да идентифицира нови обекти, които допринасят с качествата си за запазването на културната памет, градската среда и идентичността на града. Програмата, предвидена в Закона за културното наследство, започна едновременно в 5 общини. Първата открита среща беше в град Баня.


Нанов хан

Екипът на НИНКН е открил в архивите неизвестни досега документи и е изследвал огромен обем информация, допълващи историята на града. Атмосферата в залата не позволи на експертите да разкажат подробно за проучването.

В град Баня към днешна дата има 10 защитени обекта от българското недвижимо културно наследство. Четири са в аварийно техническо състояние. Разрушават се. Сред тях са последните два оцелели хана –Барековият и Нановият, където са отсядали гостите на града в края на 19 и началото на 20 век. Много стари ханове вече са разрушени необратимо и не могат да бъдат възстановени. На мястото на някогашното царско казино е построен хотел.

Идентифицирани са още 4 обекта, които имат качества и принос за историята и културата,  облика и идентичността на града и могат да бъдат ресурс за икономика с висока добавена културна стойност.

Обектите са 3 сгради на Специализираната болница за рехабилитация, лесопаркът „Калето“, павираната улична мрежа и Царската жп гара с площада пред нея.


Бареков хан

Започва процедура за изучаване, т.е. за събиране на още архивни документи, за огледи и за заснемане на екстериора и интериора. Институтът е изпратил в края на февруари уведомление до Община Карлово и всички известни заинтересовани страни за началото на този процес и възможността да се запознаят с преписката, както изисква Административно-процесуалният кодекс (АПК). Само представители на болницата посетиха деловодството на НИНКН, за да разгледат документите и очакват проучването.

Кметът на Община Карлово Емил Кабаиванов заяви, че Общинският съвет е гласувал против процедурата и ако не бъде спряна, ще я обжалва в съда. Арх. Петров отбеляза, че е странно местната власт да протестира срещу проучване и срещу изпълнението на действащ закон за опазване на недвижимото културно наследство.

"Кой трябва да се грижи за паметниците на културата", попитаха жители на Баня. Според закона поддръжката е ангажимент на собствениците, а опазването на недвижимото културно наследство е отговорност на общинските кметове. НИНКН няма права да контролира състоянието на обектите, нито да ги поддържа.

Гражданите се вълнуваха от въпроса процедурата ще спре ли инвестициите в Баня. Експертите им отговориха, че е точно обратното, а целта на събраната информация е да насърчи инвестициите с информация за потенциала на града.

Заблудата с паважите

Няколко павирани улици в града са запазени до наши дни. Паважите са поставени в първите години на XX в. благодарение на фабриканта Велизар Багаров, който показва Баня на цар Борис III и така в селото се появява дворецът „Къщата“ – един от седемте двореца в България. Паважите са сред  четирите нови обекта, чиито огледи и заснемане предстоят, защото оформят градската среда и са част от атмосферата и облика на Баня.

Една от улиците – централната ,  „Карловска“, в момента се асфалтира с проектно финансиране. От други улици паважите отдавна са изчезнали.

Кое им е ценното на паветата? На всеки 10 години трябва да бъдат пренареждани. Такива аргументи в подкрепа на асфалтирането изказа жителка на града. Граждани бяха получили предварително невярна информация, че павираните улици ще имат 14-метрова охранителна зона и така законът ще ограничи, забави или спре ремонтите и строителството в съседство. Твърдението се основава на непознаване на закона и се отнася за недвижимо наследство, защитено преди 2009 г. без граници и предписания на опазване.

„Никакви ограничения за сградите няма да бъдат наложени заради паважите”, казаха експертите. Защитата би обхванала само паважите и бордюрите и не засяга околните сгради. Така е в София, в Пловдив, в Брацигово и във всеки друг град с павирани стари градски улици. По-различен е режимът, само когато и сградите по тези улици са защитени, но случаят в Баня не е такъв.

Запазването на автентичните гранитни паветата ще позволи на гражданите да разполагат с тях, ако след време поискат да премахнат асфалта и да върнат улиците в оригиналния им вид.

Местен инженер обърна внимание, че паважите поемат половината дъждовна вода и предотвратяват наводненията.

Заблудата за парка

„Ще бъдат ли спрени инвестиционните намерения в парка с минералните извори, бе другият зададен от гражданите въпрос.

„Не. Паркът е защитен и в момента. Той притежава статут на археологическа недвижима културна ценност с категория „национално значение“ до неговото проучване. Водовземането от изворите и сега трябва да се съгласува по реда на ЗКН”, отговориха експертите.

Според Общия устройствен план на Община Карлово в парка има обект, вписан в археологическата карта на България на базата на информация, предоставена от Регионалния исторически музей.

Според Община Карлово обаче в парка няма археологически останки. По време на извършения оглед експертите установиха липса на видимост. Местната администрация е можела да поиска археологическо проучване и проверка на данните, но до момента не го е направила.

Kоментари

коментар
Ванката
14:33, 10.05.2023
Отговор

Кой от чужденците знае за Баня? Никой!Когато чужденците идват в Пловдив посещават Бачково, защото го има във всички туристическ информации. Вместо да нервират хората в Баня по-добре е архитектите да си помислят : “Как да придобие Бачково европейски вид?” Срам ме е защото се чудя как да коментирам козите пътечки, външните миризливи кенефи и липса на обратна вода. Бачково отдавна е туристически обект също известен с водата Бачково, и манастира, но селото е със стандарт отпреди 80 години.