След гафа с унищожената фасада: Католическата катедрала “Св. Лудвик“ възкръсва с цветна одежда

  • от Мария Луцова
  • 09:46, 17.09.2022

Фасадата на Католическата катедрала „Св. Лудвик” вече е жива с цвят и орнаменти, след като незаконно бе облепена с фибран. Елементите са възстановени и съвсем скоро храмът – паметник на културата, ще изглежда още по-красив.

На място е екип начело с реставратора Никола Стоянов. Един от най-добрите специалисти по възстановяване на културно наследство работи заедно с автора на проекта  за консервация  и реставрация арх. Лидия Шилева от „Студио архитекти Шилеви”.

Припомняме ви, че на 30 юни 2021 г. PlovdivTime съобщи, че строителни работници облепят с изолация красивата фасада на един от емблематичните храмове в центъра на Пловдив. Справка показа, че това се случва без задължителния за това проект, съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство. Сградата е архитектурно-художествена недвижима културна ценност от 1995 г. и всяка намеса по нея трябва да бъде одобрена от НИНКН. Строително-монтажните дейности  тогава бяха спрени след намесата на администрацията на район „Централен”.

Година по-късно с вече съгласуван проект започна и работата по възстановяването на нанесените на фасадата щети.