Като покемони: Търсим виртуални съкровища в пловдивските музеи

  • от Мария Луцова
  • 09:48, 31.12.2021

Община Пловдив е на път да реализира една любопитна инициатива, свързана с пловдивските музеи. Посетителите ще се превърнат в ловци на съкровища с геймификации, които им позволяват да търсят артефакти във виртуалното пространство.

"През 2021 г. Община Пловдив и пловдивските музеи имаха две възможности да кандидатстват по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Двете програми предвиждат максимално финансиране от 350 хиляди евро – това е сериозно финансиране. Първият проект, по който подадохме документи, е за надграждане на капацитета на институциите във връзка с дигитализацията на културното наследство – материално и нематериално", разказа Пламен Панов, заместник-кмет с ресов "Култура, археология и туризъм".

Той допълни: "Много любопитен е и вторият проект, защото вече работим в това направление – нужни са повече иновации. Нашите музеи са достигнали вече едно добро ниво за тяхната материална база и начина, по който представят наследството. Нужни са повече виртуални разходки, повече холограми, повече цифровизация в представянето на културното наследство. Заедно с музеите разработихме проектно предложение, което - ако бъде одобрено, ще позволи т.нар. процес на „геймификация“ – повече игри при представяне на наследството, ще има един общ виртуален гид, който ще позволи чрез телефона си посетителят да играе игри, да бъде насочен към даден артефакт или друг музей. Така туристът ще може да свърже всички музеи. Това е един продукт, който обединява в едно комплексно преживяване културното наследство на Пловдив и ще подкани посетителя да обиколи всички музеи и „Старинен Пловдив”. Това е един проект, който е приоритетен, и дори и да не бъде одобрен, до края на мандата ние ще направим такова приложение, което да бъде интегрирано в нашите музеи."

Дали ще ловим съкровища във виртуалните простраства на града, е въпрос на време, обещават от екипа на Община Пловдив.