Късове мазилка падат от фасадата на Чифте баня близо до две училища

  • от Мария Луцова
  • 12:45, 13.01.2024

"Опасни фрагменти от мазилката на Чифте баня падат на тротоара и въпреки сигналите ни към Общината, район „Централен” и 112 реакция няма”, написа читател в сигнал до медията ни. За да обезопаси поне временно той е оградил периметъра с тухли. Опасната зона е пред най-северния прозорец на  сградата откъм ул. „4-ти януари”.

„Наблизо се намират две училища и тротоарите в зоната се ползват постоянно”, посочи разтревоженият гражданин.

Екипът ни се свърза веднага с директора на Градската художествена галерия Красимир Линков, който стопанисва сградата.  Той уточни, че не е получаван сигнал за проблема, но веднага ще реагира.

Минути по-късно се свърза с нас и каза: „Да, наистина има паднала мазилка. Тази част от сградата е много проблемна, защото има една аномалия, в следствие на която водата се събира и не може да се оттече. Ще почистим мястото и ще поставим ограничителни ленти”.

Чифте баня е една от знаковите сгради от отоманската архитектура. Тя е недвижима културна ценност от местно значение. Преди години бе Център за съвременно изкуство, но от 2017 г. бе предоставена за стопанисване на Градската художествена галерия.

От три години сградата е заключена, защото е опасна. Необходима е реставрация и адаптация.

„Работим върху проекта за реставрация и адаптация на банята и срещаме огромни трудности. Тази част на сградата откъм улица „Четвърти януари”  е паразитна, тя не е част от автентичния паметник, а е достроявана по време на социализма. Там е направено котелно. По изготвения от  арх. Стана Бозаджиева идеен проект се предвижда тя да бъде премахната. Проблемът е, че според Кадастъра става дума за една сграда. Чакахме месеци наред отговор на искането ни двете сгради да бъдат разделени. Оказа се, че само Общинският съвет може да вземе решение”,  разказа Красимир Линков.

Той допълни, че предстои да бъде изготвено искането.

Идейният проект за реставрацията и адаптацията на Чифте баня е съгласуван и приет от Националния институт за недвижимо културно наследство с издадено становище на 13 декември 2021 г. От НИНКН са дадени препоръки относно инвестиционния проект. След нанесените корекции той е одобрен на 21 март 2022 г.

Няколко месеца по-късно – през август, ВиК-Пловдив излиза със становище, че проектираното пристрояване към съществуващата сграда не може да се реализира поради съществуващ магистрален водопровод.  Става дума за изграждането на помощни помещения – офис, тоалетна за посетители и склад на мястото на компрометираната неавтентична част от сградата.  Проектантът реагира веднага и намалява обемите, за да не бъде засегнат магистралният водопровод.

Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” също отказва съгласуване на инвестиционния проект в началото на септември 2022 г. Там ситуацията е много по-сложна, защото изискванията на ПБЗН са входната врата да се отваря навън, както и да бъдат отстранени част от стъпалата във вътрешната част на сградата. Това изискване е неизпълнимо, защото сградата е недвижима културна ценност. Екипът на Градската галерия е потърсил контакт и с ПБЗН-МВР. Оттам са дали напътствия и проектантите търсят варианти.

Междувременно преработеният проект е внесен за съгласуване в НИНКН на 30 юни 2023 г. и на 12 януари 2024 г. Институтът е дал положително становище.  

„Днешният инцидент е повод отново да споделя, че спешно трябва да започне ремонтът”, коментира Красимир Линков.