Къщата на д-р Проданов на Главната връща блясъка на фасадата си

  • от Мария Луцова
  • 16:01, 29.11.2023

Жилищно-търговската сграда на д-р Проданов на Главната, където на първия етаж се помещава магазин за евтини стоки, ще върне блясъка на фасадата си. Майстори работят по нея и възстановяват елементите ѝ. Зданието, което през годините е било и арменски, гръцки клуб и ресторант, е архитектурно-строителна недвижима културна ценност с ансамблово значение.

Въпреки че на оградителното съоръжение не е поставена информационна табела какви точно дейности се извършват, от администрацията на район "Централен" потвърдиха, че всичко е съгласувано по надлежния ред с Националния институт за недвижимо културно наследство.

"Собствениците от доста време искат да реставрират фасадата на сградата. Успяха да си подготвят проекта и да мине през НИНКН. Всичко е законно", коментира районният кмет Георги Стаменов.

Сградата на д-р Петко Проданов има елементи от сецесиона с флоралните си мотиви и триъгълен фронтон. Много характерни са пластичните полукръгли еркери, които наподобяват клюкарниците в Стария град. Самата фасада е мнного богата от гледна точка на обемно-пластичното си присъствие, с плитка флорална украса.
Сградата е еклектична, повлияна от индивидуалните виждания на архитекта, а вероятно и от изискванията на хората, за които е строена.

Самият собственик - д-р Проданов, едно от големите имена в хирургията на своето време. Той е роден в Панагюрище, но завършва образованието си в Пловдив с отличие рез 1887 г. Веднага след дипломирането си получава стипендия от правителството на Стефан Стамболов, заминава за Виена и до 1893 г. учи медицина там. След това се завръща в Пловдив. От 1900 до 1935 г. е директор на хирургичното отделение на Католическата болница в града. Автор е на научни трудове върху гастроентеростомия, ехинокок на черния дроб, киста на яйчника, трепанация на черепа.