Картина на 15-годишната Ирина помага за спасението на последния файтон в Асеновград

  • от PlovdivTime
  • 09:40, 07.01.2021

Картина на 15-годишната Ирина Павлов помага за спасението на последния файтон в Асеновград - на Капитана от Джордж махала. В града тече кампания за събиране на средства и закупуване на красивото автентично возило. То е на повече от 80 години. Участвало в честванията в Деня на Съединението в Пловдив. Снимано е в няколко документални филма. През 2011 г. посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик, който бил на официално посещение в Асеновград, обиколил града с този файтон.

„Файтонът би могъл да бъде поставен под навес някъде в близост до Етнографската къща, Старинното училище или на друго подходящо място, за да радва очите и на асеновградчани, и на туристи”, обяснява инициаторът Никола Филипов. Друг асеновградчанин пък предлага файтонът не просто да стои като експонат, а да бъде пускан в движение на празници в града. За целта обаче трябва да бъдат събрани 7000 лева.

За да помогне на инициативата, Ирина е нарисувала картина "КАПИТАНА". Акварелът с размери 34х35 е пуснат на търг в най-голямата асеновградска Фейсбук група „За по-добър живот в Асеновград”, а средствата ще бъдат дарени за каузата. Началната цена е 30 лв. Всеки, който иска, може да наддава до утре в 20 ч.

 

Kоментари

коментар
Selim Emin
19:45, 07.01.2021
Отговор

300lv

коментар
Dani Garfild
22:51, 07.01.2021

Здравейте, Селим Емин . Аз съм майката на Ирина, тъй като търга приключи вчера и бе спечелена, желаете ли да нарисува една и за вас? Благодаря, че ще помогнете файтона да си остане в Асеновград!