Календар разказва историите на изгубените символи на Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 16:20, 24.11.2020

„Изгубеният Пловдив” – така е озаглавен новият луксозен стенен 13-листов календар на Регионалния исторически музей и Община Пловдив за 2021 г. Пловдив е магнетичен град с прекрасни природни дадености, красивата и колоритна столица на Северна Тракия.

Девизът „Древен и вечен” не е избран случайно – един от градовете с най-дълголетна история на Стария континент е все още жив, а животът е постоянна промяна. Понякога промяната се случва бързо и спонтанно, друг път узрява бавно и полека, понякога е жадувана от обществото, понякога обществото няма избор, понякога е за добро, а понякога не е.

Пловдив продължава да върви по своя път, а посоката в настоящето се моделира от хората, които са избрали да случат живота си на това кътче от света. За да не се лутаме към бъдещето обаче е необходимо да не забравяме миналото, необходимо е да помним неудачите, които са допуснати преди нашето време, за да не ги повтаряме! Защото когато крадем от обаянието на Пловдив, съзнателно или без да искаме, ние крадем от едно по-щастливо и смислено бъдеще за нашите деца, казват от музея.

На 13 цветни страници с размер 49x66 сантиметра разказваме историята на някои емблематични символи под тепетата, които сме изгубили завинаги поради грешни и недалновидни решения, но и на други, които все още присъстват в градската среда и могат да бъдат възродени, както надеждите за една по-добра и по-здрава нова година. Календарът се продава на цена от 9.00 лева и всеки може да си го закупи от експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” №1.