Как е изглеждал Пловдив преди половин век? Стари фотографии разказват...

  • от PlovdivTime
  • 14:55, 21.11.2020

Как е изглеждал Пловдив преди половин век? Днешната европейска столица на културата е имала далеч по-различен облик от този, който познаваме днес, разказва Glas.bg. Какъв е Пловдив през 1965 г. показват снимките на Стойчо Тошков и Станимашката фотографчийница. Добавени са и допълнително оцветени черно-бели фотографии.

Пловдив е град на над 7000 години. Във времето градът на седемте тепета е променил визията си многократно. Бил е столица, претърпял е земетресения, преживял е войни.

Когато градът отстъпва на София правото да бъде столица, губи възможността да бъде центърът на икономическите и политическите процеси в страната, но печели привилегията да не нараства изкуствено и да се усеща атмосферата на типичния пловдивски айляк.

Бунарджика е бил любимо място на учениците от Родопския пансион в Пловдив, а една от градските къпални е просъществувала някъде до 1960 година и то в почти същия си вид. Намирала се на мястото, което сега е част от терена на Щаба на армията (зад паметника на Съединението).

А ето как са изглеждали Главната улица и местата, където днес са разкрити Античния театър и Римския стадион. Познахте ли ги?