“Извезани следи“ разказва за Росица Чуканова и Колектива за българска шевица и народни занаяти

  • от PlovdivTime
  • 11:37, 21.03.2023

55-годишнината от създаването на Колектив за българска шевица и народни занаяти „Росица Чуканова -1968 г.“ ще бъде отбелязана с изложба и представяне на книгата „Извезани следи” на 22 март от 11 часа в изложбена зала „Алеко“ на читалище Алеко Константинов“.  Със събитието ще бъдат отбелязани още две годишнини -  95 години от рождението на Янка Арсова (12.04.1928 г. – 22.03.2006 г.)- негов създател, и 140 години от рождението на Росица Чуканова (22.03.1883 г. -20.03.1969 г.) - негов патрон.

"По повод честването на трите юбилея организираме изложбата „Извезани следи“, която представя сведения и уникални документи за живота на Росица Чуканова. Сред тях има такива, които се публикуват за първи път– снимки от писмата до Вълко Червенков, речта на Христо Вакарелски при откриване на последната изложба на Росица Чуканова, покана до Владимир Димитров-Майстора, снимки на царското семейство с изработени от нея облекла, предмети, изработени от колектива от албумите на Росица Чуканова, всички издадени нейни книги.

Посетителите ще имат възможността да видят уникални творби от Росица Чуканова, изработени през 60-годишния ѝ творчески път, показвани за първи път. Част от предметите са върнати в България от Швейцария от г-жа Галина Ангелова Майер. Ще бъдат представени и пана за живота на Янка Арсова, както и изделия с шевици проектирани и консултирани от нея.

Ще  представим новата книга „Извезани следи“, която проследява  историята на Колектива, живота на неговата създателка - Янка Арсова, и патрона му - Росица Чуканова. Създателката на Колектива и членовете му са изследователи, изпълнители и ревностни пазители на традициите на българската шевица. Творили са и са намирали нейното приложение в съвременното облекло и бит и са оставили трайни следи.

Събитието е насочено към широката общественост: етнографи, моделиери, дизайнери, любители на българската шевица, майстори на народните занаяти, деца, подрастващи и ученици в училищата занимаващи се с облекло и приложни изкуства.

Гости на събитието ще са: проф. д-р Жоржета Назърска и доц. д-р Нина Дебрюне от  УНИБИТ- София, д-р Маргарет  Поппетрова- старши експерт, Отдел „ Използване на архивни фондове“ и Милена Милчева-главен експерт от отдел „Използване на архивните фондове” към Дирекция „Централен държавен архив”, представители на Етнографски музей- Пловдив, гости от Камарата на занаятите, представители от ПГО „Ана Май“, НХГ „Цанко Лавренов“, НГСКЕИ, АМТИИ, членове на Колектива и др.", казват от колектива.

Изложбата ще постави началото на поредица от събития през 2023 г. , посветени на юбилеите, а именно: Изложба от предмети, изработени от членовете на  колектива в Исторически музей, гр. София през м.юни-юли, Изложба от предмети, изработени от членовете на  колектива в Етнографски музей, Пловдив през м.септември; Работилници за шевици за деца и възрастни на  Фолклорен събор в Парк „Лаута“, Пловдив.

Везбарките от Колектива за българска шевица и народни занаяти „Росица Чуканова“ -1968 г. към НЧ „Алеко Константинов“ гр. Пловдив издирват и разработват стари шевици и мотиви, които прилага в съвременния бит и облекло. През своята 55-годишина творческа история те пазят българската национална традиция и вграждат красотата  й в облеклото на българката. Изработват красиви шевици от различни краища на страната, изящни дантели “кенета” – украса на детайлите на яки за блузи, рокли и кърпи. В модерни дамски облекла, в пана, покривки и тишлайфери с творчески подход и майсторство извезват оригинални български шевици, с което им дават нов живот и употреба, запазват това безценно богатстви за поколенията – остават извезани следи. Колективът е създаден  през 1968 г. като отдел за Българска бродерия към колектив „Репин“ и е ръководен от Янка Арсова в продължение на 36 г. Още същата година  прераства в Колектив за българска бродерия „Росица Чуканова” към отдел Култура на община Пловдив, а по-късно и в Национален представителен колектив за българска шевица „Росица Чуканова”.

От 2004 г. творческата дейност на Колектива намери дом и партньор в лицето на НЧ „Алеко Константинов“.

През 2019 г. художествената ръководителка с част от членовете на колектива, регистрират сдружение съгласно ЗЮЛНЦ.  Останалите членове на Колектива продължиха своята дейност и останаха верни на принципите на своята създателка. Постъпиха и нови членове, предимно млади хора, които жените обучават. Организираха няколко обучения в пловдивски училища.През 2022 г. в Пловдив за първи път в страната по спечелен проект на Фондация „Пловдив 2019“ членовете на Колектива към читалището проведоха  фестивал „Шевица фест. Традицията среща бъдещето“. Колективът участва с разнообразни мероприятия: изложба, открити уроци, работилници по везба за различни възрасти.

Членовете на Колектив „Росица Чуканова“ са участвали в 106 самостоятелни изложби – от тях 19 са национални изложби. Международните участия с изложби са 18: в Будапеща и гр. Калача (Унгария), 2 изложби в гр. Конофлан (Франция), Познан и Бърно (Полша), Кишинев (Молдова), Берлин и Лайпциг (Германия), Москва (Русия) – 2 изложби, Одрин (Турция) – 2 изложби, 3 изложби в гр. Отава (Канада), Падуа (Италия). Колектив „Росица Чуканова” като цяло е носител на 2 златни медала, а през годините членовете му са награждавани със: 10 златни медала, 19 сребърни и 24 бронзови от участието си в различни конкурси. Майсторите везбарки са заслужили 36 звания „първенец” и „отличник“ и орден „Кирил и Методий“ I степен за художествения ръководител на състава Янка Арсова. През годините  12 майсторки  са защитили майсторско звание към Задругата на майсторите на народни художествени занаяти.