Експозиция с ютии, детски център, реставрационно ателие и приемни в новата сграда на Етнографския музей

  • от Мария Луцова
  • 09:35, 10.03.2023

Етнографският музей обяви обществената поръчка за преустройство, реставрация и адаптация за музей на новата си сграда на ул. "Съборна" 20 в Стария град. Тя е на стойност 325 000 лв. без ДДС, а проектант е арх. Стана Бозаджиева, която е автор и на проектите за реставрация на фасадата и експонация на хамама в двора на РЕМ-Пловдив.

Новата музейна експозиция е на 2 етажа със застроена площ от 129 кв.м и полуподземен етаж и тавански етаж – 65.90 кв. м. В полуподземното ниво ще има помещение за продажба на сувенири, както и недостъпно за посетителите реставрационно ателие. На първия етаж ще бъде експонирана колекцията от ютии, дарени от художника Димитър Добрев. Пак там ще има и музейно-образователен център. На втория и най-представителен етаж ще има още една изложбена площ с експонати от тъкани, облекла, накити и др. На таванския етаж ще има фондохранилища -мебели и експонати от бита. Две от бившите хотелски стаи със самостоятелен санитарен възел ще бъдат запазени за гости на музея.

Ремонтът предвижда преустройство на помещенията. Ще бъдат отстранени стените от гипсокартон, ще бъдат премахнати и част от тоалетните, които са имали за цел да обслужат сградата във функциите ѝ на хостел. Така ще бъдат отворени сериозни експозиционни пространства за музейната експозиция. Ще бъде възстановено и оригиналното стълбище на сградата,както и прозорецът, отстранени, за да се превърне приземното пространство във фоайе. Предстои при реставрацията на фасадите на къщата да бъдат направени проучване и разкривки за констатиране и възстановяване на оритиналното ѝ оцветяване.

"Къща на Невена Атанасова" е единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория "ансамблово значение". Обектът попада в границите на груповата недвижима културна ценност "Старинен Пловдив", обявена за архитектурно-исторически резерват, и в границите на "Античен град Филипопол и Старинен Пловдив", който притежава статут на археологически резерват. Част е от територията с културно-историческо наследство със статут на недвижима културна ценност "Историческа зона "Филипопол-Тримонциум-Пловдив". Къщата е строена през 1906 г. за представително жилище. Организацията на плана и вътрешните пространства са подчинени на симетрия по ос с направление изток-запад, формирана от главния вход, фоайе и вътрешно стълбище. Принципът на симетрия е последователно проведен и изявен в представителната и богато декоративно оформена фасада към улицата. След проведените вътрешни преустройства и конструктивни укрепвания в сградата през 1991 и 2006 г. днес обектът представлява масивна сграда с полувкопан приземен етаж, два етажа и използваем подпокривен етаж. Стените на приземния етаж са с каменна зидария от дялан камък, носещите стени в етажите са тухлена зидария, изпълнени са стоманобетонни междуетажни плочи и шайби. Покривът е дървена конструкция с покритие от керемиди. Къщата на ул. „Съборна” 20 беше реставрирана от софийската фирма "ПТГ Пингуин травел груп " през 2016 г. После там отвори врати хостел, който не просъществува дълго. Договорът за концесия бе прекратен с решение на Общинския съвет.

Сградата ще бъде достъпна и за хора със специални нужди чрез мобилен робот за изкачване на стълби "ANTANO".

Документи се подават до 29 март.