Изложба показва живота на любимите фотографи на крале и султани

  • от PlovdivTime
  • 16:47, 30.07.2020

Музеен център за съвременна история на ул. "Ангел Букорещлиев" №14 представя изложбата "Манаки - история в снимки", която включва над 50 фотографии, представящи двамата значими автори, работили в началото на ХХ век.

За това колко високо са ценени братята Милтон и Янаки Манаки свидетелства фактът, че те са били официални фотографи към двора на румънския крал Карол I (1906 г.), на султана на Османската империя Мехмед V (1911 г.) и на сръбския крал Александър I Караджорджевич (1929 г.).

Тяхното фотографско творчество може да се раздели на два периода – времето, което прекарват в Янина (Гърция) и Битоля (Северна Македония). Запазени са 18 513 техни негатива, включително 7 115 стъклени плаки.

През 1916-1919 г. Янаки живее три години в Пловдив. През февруари 1916 г. той е осъден за незаконно притежаване на оръжие и шпионаж. Милтон успява да смекчи присъдата и тя е заменена с депортиране в Пловдив. Причина за ареста са оръжия, намерени в ателието, които Милтон е прибрал след от¬теглянето на сръбската армия, за да ги ползват като реквизит. След пристигането си в Пловдив Янаки е под полицейско наблюдение, но се сприятелява с пловдивския фотограф Русейски и започва да работи в неговото студио. От този период са запазени 103 стъклени плаки, между които много автопортрети.

Изложбата е резултат от 15-годишното проучване на архива на братя Манаки от Роберт Янкулоски. Чрез новите дигитални технологии изложбените копия разкриват цялото богатство от тонове и детайли, запазени върху стъклените плаки.

Роберт Янкулоски е роден през 1969 г. в Прилеп, Република Северна Македония. Завършва Факултета по драматично изкуство в Скопие, специалност „Кино“. През 2000 г. става основател на Македонския център за фотография. От 2014 г. е декан на Факултета за филмово изкуство в Университета за аудио-визуални изкуства, където преподава фотография. Той е режисьор и сценарист на документалния филм „Манаки – история в снимки“.

Изложбата "Манаки - история в снимки" ще остане подредена в Музеен център за съвременна история на ул. "Ангел Букорещлиев" №14 от август до декември 2020 г.