Изложба в Пловдив ни учи как да ни заобича любим човек, а и други магии

  • от PlovdivTime
  • 10:50, 10.03.2023

Лицата на магията, магичната сила на растенията и тяхната употреба разплита изложбата „Нишки сплитам и оплитам, радост и тъга преплитам”, която ще бъде открита на 15 март от 18 часа в Етнографския музей.

Изложбата разкрива ритуали, обичаи, персонажи и предмети, играли важна роля в ежедневието на предците ни.Благодарение на илюстрациите на пловдивската художничка Дафина Терзиева всеки, посетил изложбата, може да се доближи повече до техния свят. Чудни са поверията за различните магии – как  да свалим месечината, да превърнем човек във животно, да се предпазим от змей или да ни заобича любим човек. 

Магията съпътства делниците и празниците на хората още от праисторическите времена. Тя е съвкупност от действия и обреди, правени с вярата, че чрез определени средства и начини, човек е способен да въздейства върху себеподобните, животните и природата. Владеят я хора, свързани със свръхестествените сили: магьосница, билкарка, вражалица, мамница. Те по различен начин влияят върху живота и смъртта. Вярва се, че магьосниците използват „тайното“ знание за добро или за лошо, могат да помогнат или да навредят на хората.

Магията на българина е в силата на духа му, преодолял векове изпитания и във вярванията му, устояли на времето.

„Заповядайте на 15 март  от 18 ч. в Етнографския музей, за да станете част от вълшебното преживяване на изложбата „Нишки сплитам и оплитам, радост и тъга преплитам“. За откриването на изложбата сме подготвили и изненади, с които всички посетители ще се почувстват специални и ще усетят магията на звука”, канят организаторите.

Проектът е част от програма „Наследство 2023“ на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.