Изложба в Археологическия музей разказва за светилището на Асклепий

  • от PlovdivTime
  • 11:49, 06.12.2023

Интересна временна изложба “Богът лечител: Светилището на Асклепий край с. Паталеница” ще могат да разгледат посетителите в Археологическия музей от 21 декември 2023 г. до 13 април 2024 г. През 1939 г. видният пловдивски археолог Димитър Цончев провежда проучвания край разположеното южно от Пазарджик село Баткун, днес част от съседното село Паталеница. Наред с множество мраморни скулптури и оброчни плочки, той открива останките на древен храм, посветен на бога лечител Асклепий. Археологическите находки показват, че във времето от края на 1 до края на 4 век сл. Хр., светилището е било важен религиозен център и е привличало поклонници от близо и далеч.

Изложбата е опит да се представят пред широката публика вълнуващите истории зад този археологически обект. Посетителите ще имат възможност да надникнат в миналото както чрез данните, разкрити при проучванията, така и чрез личните истории на поклонниците, посетили светилището преди близо 2000 г. Представените в изложбата мраморни паметници, и днес носят, издялани в камъка, техните думи на надежда за изцеление.

Смята се, че по време на съществуването си, светилището край с. Паталеница е било едно от най-големите и важни места на почит в цяла Тракия. Наред с историята на обекта, посетителите ще имат възможността да научат нещо повече за медицината през античността, за култа на бог Асклепий, както и за тяхното значение в региона.
Изложбата е част от честванията във връзка със 125-годишнината от рождението на археолога Димитър Цончев.

Куратори на изложбата са Екатерина Илиева и Любомир Мерджанов.

Работното време на музея е всеки ден, с изключение на неделя и понеделник, от 9.30 до 17 ч. Входните билети се продават до 16.30 ч., а стандартен билет е на стойност 6 лв. Музеят предлага отстъпки за пенсионери, ученици и семейства, както и екскурзоводски беседи.