Изложба за 85-годишнината от откриването на паметника на Бузлуджа в Историческия музей

  • от Мария Луцова
  • 12:16, 01.03.2024

Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" гостува в Историческия музей с изложбата "Строителите на Паметника на свободата". Откриването е на 1 март от 18 ч., а експонатите ще останат в музея до 5 април.

"От дълго време работим по идеята да покажем на пловдивската публика не само с историята на паметника, но и с всичко онова, което се случва в съвремието с него.  Това се случва в 85-годишнината от откриването и освещаването на Паметника на възраждането и освобождението на българския народ на връх св. Никола.  Ще бъдат представени пана, които ще разкажат историята на създателите на обекта. Ще бъде представено и проучването и проектът за реставрация и консервация", разказва директорът на Историческия музей Стоян Иванов. 

В 22 пана са показани снимки и документи, пътят и трудностите, докато бъде издигнат монументът. Други седем табла са посветени на архитектите Атанас Донков, Генчо Скордев и Иван Данчов, на скулпторите Александър Андреев и Кирил Шиваров, на майсторите Пеньо Атанасов-Бомбето и Илия Мъглов, дали най-важния принос за строителството. Изложбата представя и оригинални скици и чертежи, инструментите на майстор Пеньо Бомбето, както и Златната книга на Паметника на свободата.

"Показана е и част от кореспонденцията с възлагателната комисия. Интересното е, че всъщност идеята за този паметник възниква сред българските опълченци още след края на Руско-турската освободителна война. Дори народните представители Петко Славейков и Петър Берон са сред най-ярките последователи на тази идея. Едва през 1920 г. по идея на поборническите дружества се дава началото на събирането на средства и проекти за реализация на паметника. В изложбата са видими проектите", разказва още Иванов.

Той допълва, че авторският екип е на големи творци, сред които е и арх. Генчо Скортев, проектирал Халите в Пловдив.