Изключителна промяна – една от архитектурните перли на Пловдив отново блести

  • от PlovdivTime
  • 18:40, 07.11.2020

Един от най-красивите архитектурни паметници в Пловдив отново приковава внимание на минувачите с уникалната си визия. От началото на годината тече мащабна реконструкция на един от символите на тютюневата индустрия – фабриката за пури в полите на Сахат тепе.

Фабриката на Мирдас и Ставридис 30 години пустееше и се рушеше в сърцето на Пловдив.

Сградата на ул. "Ангел Букорещлиев 15  беше опасна, като не бе далеч времето, при която тя можеше да бъде загубена безвъзвратно.  Новите собственици обаче се заеха със задачата да я възстановят. Това е един от най-мащабните обекти, които се реновират в момента и е поверен в ръцете на архитект Славена Русева. Всичко това се случва благодарение на двама предприемачи – Цветан Пулев и Илиян Филипов, водени от любовта си към старинната пловдивска архитектура. Те са обединиха, за да възродят построеното през 1890 г. здание за нов живот.

Инвестицията е сериозна, защото всеки орнамент се изработва ръчно, а мазилката е същата, с която се реставрират сградите, паметници на културата в Австрия. Едно от условията на Института за недвижимо културно наследство е било да бъде запазена фасадата на обекта, което е спазено, заяви инженер Лъчезар Митовски.

Проектантите са направили отливки на всички корнизи и характерни орнаменти на сградата, за да ги съхранят при строителството.

„Може да се каже, че е един изключителен пример на добросъвестност от страна на собствениците, защото влагат много средства, за да запазят автентичния им вид”, заяви кметът на район „Централен” Георги Стаменов.

Сградата, която скоро ще бъде завършена, ще бъде модерен 5-звезден хотел "Визуализа, но всъщото време носител на епохата, в която е строена, припомня TrafficNews.

Преди: 

Сега: 

Kоментари

коментар
Вивияна
17:38, 09.11.2020
Отговор

Адмирации,

коментар
Магдалена Басмаджиева
17:49, 08.11.2020
Отговор

Прекрасна е! Браво на собствениците!!!