Ивановден e! Имен ден празнуват хиляди българи

  • от PlovdivTime
  • 08:33, 07.01.2022

7 януари е голям ден - православната църква почита свети Йоан Кръстител. Празникът е наречен „негов събор”, в който вярващите отправят молитвена прослава към божия пророк, представил на хората Христос и кръстил Спасителя във водите на река Йордан.

Днес празнуват Иван, Иво, Ивайло, Йоан, Ивелин, Калоян, Иванка, Йоана, Яна, Жана, Ивелина и др. Иван и сродните имена са сред най-популярните в България. 

Името Иван означава Бог е милостив. 

Народът вярва, че когато светците си поделяли света, на Йоан се паднало да кръщава вода, земя, млади булки и малки деца. Поставили жената в центъра на живота и семейството, те нарекли празника Женски водици, а ритуалите се изпълнявали само от жените. 

На този ден виното прелива отвсякъде - повече, отколкото на Трифон Зарезан. Ракията също не е забранена от канона. На трапезата се слага варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

В миналото обичаите на Ивановден са били свързани с отколешните институции на побратимството и кумството. На много места празникът е съпътстван от надбягване с коне, известни още като Ивановденски кушии. А в други селища в деня на св. Иван се организират маскарадни игри. Ергени се предрешват в старовремски женски дрехи, чернят лицата си със сажди, закачат момите, обикалят къщите и навсякъде ги посрещат с радост и с вино.

На 7 януари в арменската църквата се отслужва заупокойна панихида за душите на умрелите.