Историята на градина “Цар Симеон“ разказва фотоизложба

  • от PlovdivTime
  • 16:54, 15.09.2020

Председателят на Общински съвет Александър Държиков заедно с директор на Старинен Пловдив Богомил Грозев и историкът Владимир Балчев откриха документалната фотоизложба „Градина Цар Симеон”, която проследява изграждането и промените през годините в градския парк. Самата фотоизложба, която е част от програмата на Празниците на Стария град, е подредена в близост до фонтана Деметра и може да бъде видяна от гражданите и гостите на града до 14 октомври. В нея са използвани материали, предоставени от Държавен архив-Пловдив. 

„Тази фотоизложба безспорно предизвиква интерес и няма по-подходящо място за нейното подреждане, освен до този шедьовър, фонтана на Деметра, който бе успешно реставриран през последните години. Вярвам, че много от хората, преминаващи през градината, ще спрат, ще разгледат снимките и ще открият нещо ново и непознато за тях. Ще научат за интересните събития, които са се случили именно тук - в градина „Цар Симеон”, и които всъщност касаят не само нея самата, а са важни за развитието на целия град. За мен бе интересно да узная, че именно тук през 1895 г. са били честванията по случай 25-годишнината от обявяването на независимата Българската Екзархия, а този февруари на тържествена сесия на Общински съвет-Пловдив бе отбелязана 150-годишната от този акт”, сподели пред дошлите Държиков.

Директорът на Старинен Пловдив Богомил Грозев пък коментира, че това може би е „най-тихото” от събитията, попаднали в програмата на Празниците на Стария град, но едно от най-значимите.

„Авторът Владимир Балчев е успял да събере в няколко пана 130-годишната история на градина „Цар Симеон”. Изглежда на пръв поглед лесна задача, но зад тези няколко пана се крие няколкогодишен труд”, каза още директорът на Старинен Пловдив. Историкът Владимир Балчев и автор на фотоизложбата сподели основните исторически моменти, които са послужили и за акценти в нея.