Истории за светилището на Асклепий разказва изложба в Археологическия музей

  • от Мария Луцова
  • 14:11, 28.11.2023

Изложба "Богът лечител: Светилището на Асклепий край с. Паталеница" ще посреща посетителите на Археологическия музей от 21 декември 2023 г. до 13 април 2024 г. Тя е част от честванията на 125-годишнината от рождението на археолога Димитър Цончев.

През 1939 г. той провежда проучвания край разположеното южно от Пазарджик село Баткун, днес част от съседното село Паталеница. Наред с множество мраморни скулптури и оброчни плочки, той открива останките на древен храм, посветен на бога лечител Асклепий. Археологическите находки показват, че във времето от края на 1-ви до края на 4-ти век сл. Хр. светилището е било важен религиозен център и е привличало поклонници от близо и далеч.

Изложбата "Богът лечител: Светилището на Асклепий край с. Паталеница" е опит да се представи пред широката публика този интересен археологически обект. В нея ще бъдат представени голяма част от находките, открити по време на проучването му, съхранявани във фондовете на РАМ–Пловдив. Наред с историята на светилището край село Паталеница посетителите ще имат възможността да научат нещо повече за медицината през античността, за култа към бог Асклепий, както и за тяхното значение в древността и конкретно за региона.