Историческият музей със специално събитие за пловдивчани на 24 май

  • от PlovdivTime
  • 12:33, 21.05.2024

Историческият музей кани на дъхновяваща демонстрация на ръчно калиграфско изписване на 24 май от 11 до 13 часа и от 14 до 16 ч. в градината на къща музей „Христо Г. Данов“.

"Ще Ви покажем принципите на този вид ръкопис за Старобългарско уставно писмо и за ренесансовия шрифт Канчелареска (Cancellaresca) във варианта му на кирилица. Тези от вас, които искат, ще направят своите първи опити като изпишат букви и думи с две различни пишещи средства. За самото изписване с Уставно писмо ще получите подробни насоки от Антоанета Кисьова, иконописец и калиграф, а за шрифта Канчелареска - от Александър Динчев. Едновременно с това ще може да разгледате и експозицията на музея, в която са представени изящни, ръчно изписани, поздравителни адреси и грамоти по повод юбилея на Христо Г. Данов - уникати на калиграфското изкуство в България. Входът е свободен", канят от Историческия музей.

"В експозицията ще се проведат две сесии - от 11 до 13 ч. ще бъде демонстрираноСтаробългарско уставно писмо и Канчелареска, а от 14 до 16 ч. - Канчелареска.
За заниманието по калиграфия може да дойдете във всеки момент на удобната за вас сесия и да останете, колкото желаете", канят организаторите.

На 25 май ще има арт работилница „В чест на Кирил и Методий” в къща музей „Христо Г. Данов” в четири групи с начални часове: 10 ч., 12 ч., 14 ч. и 16 ч.