Историческият музей откри изложба с любовни писма и картички

  • от PlovdivTime
  • 17:15, 14.02.2024

Историческият музей откри в зала „Съединение“ временна изложба със заглавие „Любов в пощенски плик” в деня на Свети Валентин. Тя е експонирана в три от новите десет витрини на музея, закупени по проекта на община Пловдив „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“.

Институцията притежава изключително богата колекция от картички и писма на известни и не толкова известни личности от минали времена. Те се съхраняват грижливо във фондовете на музея и напомнят за времената, когато кореспонденцията между близки хора се е осъществявала посредством хартиени писма и картички, които разказват много лични истории и преди да бъдат открити удобствата и бързината на електронните съобщения.

Идеята за изложбата е възникнала съвсем спонтанно. Акцент в нея е част от кореспонденцията между Найден Геров и неговата избраница Мария Пулиева, разположени в първата витрина. Когато Найден Геров пристига в Пловдив през 1857 година, той е на 35 години и все още не е задомен. По онова време е било прието в такива ситуации близки хора да се заемат със сватосването. В тази роля влизат братята Евлоги и Христо Георгиеви от Карлово, които искали да го сватосат за своята първа братовчедка Мария Пулиева, разказа директорът на РИМ Пловдив Стоян Иванов.

Найден Геров видял Мария в Карлово, но уговорката за годежа протича през писма, като по-активен от братята е Евлоги. Мария по това време е осемнайсетгодишна, красива девойка с бяло лице, черни очи и дълга до кръста коса, добре образована, говори два езика и свири на клавесин. Доста по-късно добиват популярност и десетките непубликувани писма на семейство Герови, изпълнени с толкова нежност, които дават възможност да видим блестящия дипломат, горещия патриот и задълбочения учен от една нова страна, непозната за поколенията. Съвместният им живот продължава 43 години, а на смъртния си одър Найден Геров казва на любимата Мария, че помни отлично деня, в който я е видял за първи път в Карлово.

Втората витрина представя кореспонденция на френски език между подполковник Страти Гешев и неговата съпруга - белгийката Клементина. Животът на военния преминава по бойните полета, но той следи и се вълнува от всеки момент от живота на близките си. В писмата си той разказва за себе си, но винаги предупреждава съпругата си да не споделя с никого и винаги завършва написаното с „милиарди целувки“, които изпраща на своята любима Тити. Третата витрина показва интересни картички, изпращани между членове на семейства, в моментите в които са разделени. В тях има много шеговити и забавни, от днешна гледна точка, текстове.

Директорът на Регионалния исторически музей - Стоян Иванов представи пред гостите и посетителите на изложбата извършените подобрения по проекта на община Пловдив BGCULTURE-1.001-0016 „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“. Освен новите 10 витрини, които позволяват нов вид представяне на експозиции, по проекта бе извършен текущ ремонт на сградата, включващ боядисване на стени и тавани, изстъргване и боядисване с блажна боя на дървени прозорци, изстъргване и боядисване с блажна боя на дървени врати, запълване фуги по ъгли и стени в залата, циклене и лакиране на паркета, ръчно циклене и боядисване с лак на два броя стълбища, боядисване с блажна боя на парапети на стълбища и втори етаж на залата и каси на врати.

Проектът „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“ на община Пловдив е в размер на 804 616 лева, финансиран е от ФМ на ЕИП. В него участват седем пловдивски културни институции - ГХГ, РИМ, РАМ, РЕМ, РПНМ, НБ „Иван Вазов“ и ОИ „Старинен Пловдив“. Срокът на изпълнение е 22 месеца и приключва в края на април. Партньор е Cross-Cultural Introduction AS (CC-Intro AS) от Норвегия.