Историческият музей кани на премиерата на две книги

  • от PlovdivTime
  • 12:04, 06.06.2022
Историческият музей кани на представянето на книгите "Неразказаните истории на хасковските търговци и индустриалци" на Веселина Узунова и "Изпепелена младост" на Пейо Делчев на 9 юни от 18.30 ч. Събитието е в зала "Съединение" на пл. "Съединение" 1.
 
"Неразказаните истории на хасковските търговци и индустриалци" на д-р Веселина Узунова е разказ за 30 местни търговци в периода от 19. век до първата половина 20. век, за техните постижения, семейства и живот, за съдбата им и тази на техните отнети предприятия след преврата на 9. септември 1944 г. Книгата е разделена на две части. Първата разказва за тютюневата търговия и промишленост, а втората - за останалите стопански отрасли.
 
"Изпепелена младост" е биографична книга за легионера от с. Елена, Харманлийска околия, Митьо Делчев, дописана и издадена от неговия син Пейо. Историята започва в пловдивските казарми на 9-ти септември 1944 г., преминава през затвори и лагери.
Водещ на представянето е Ивайло Спасов. По време на събитието ще има изпълнение на пиано.
 
Събитието се организира от Регионален исторически музей-Хасково със съдействието на Регионален исторически музей-Пловдив.