Исторически фестивал включва “Машина на времето“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 08:46, 08.07.2020

Земя, богата на история, люлка на цивилизации и място на сражения, кръстопът с богата културно-историческа и религиозна палитра, земя непозната за съвременниците си. Векове наред Пловдив е център за развитие на занаяти, военно дело и култура. Фестивалът „Пловдив - древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“ събира групи за исторически възстановки, археолози, историци, занаятчии, майстори на древни военни изкуства, художници, музиканти, поети, за да покаже историческото наследство на земята, по която стъпваш всеки ден.

Какво по-хубаво от това да опиташ средновековна гозба и медовина, изсечеш монета, направиш глинен съд, отпиеш глътка тракийско вино, стреляш с традиционен лък, слушаш древна поезия и средновековна музика, да докоснеш метална броня и усетиш меча в ръцете си. Всички епохи, през които е преминал модерния ни град събрани в една шепа.

Машина на времето, която за три дни от 25 септември в 19 ч. на Площад Централен до 27 септември в 14 ч. в парк Лаута в Пловдив ще накара всеки от нас да се почувства горд от това, че е роден и живее в културната столица на Европа за 2019 г.

„Пловдив - древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“ се организира от сдружение „Пловдив - древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“ и Сдружение за исторически възстановки "Филипопол"„ СНЦ „Заедно за личностно развитие“, и Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол и Дукс Антика.

Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив и е част от културния календар на града за 2020 година.