Искрата, която доведе в Пловдив Бийтълс и звездите на българската сцена в бирхале “Каменица“

  • от PlovdivTime
  • 21:06, 27.04.2020

На 27 април 1965 г. в Бирхале „Каменица“ - Пловдив, започва да провежда сбирки клуб „Искра 100“. Няколко години преди това през месец септември 1962 г. е открито емблематичното Бирхале. В онези години става любимо за младите пловдивчани заведение. Намира се в лявата страна на стълбите, които водят от Главната улица „Александър I“ към Сахат тепе.

Работното му време е от 23 до 04 часа с вариететни програми и музика. В него е поставено началото на също емблематичния клуб „Искра 100“ - първия в Пловдив и страната. Изключително известен и популярен, наречен е така на името на излизащия през това време младежки вестник „Комсомолска искра“ и 100 на бройките места в заведението.

Един от създателите на клуб „Искра 100“ е Тома Спространов - популярният български радио и телевизионен водещ. Томата дебютира като диджей в бирхалето още през 1962 г. с един стар грамофон, на който пуска първите записи на „Бийтълс“. Пръв председател е пловдивския журналист и писател Никола Джоков. Домакини са младежи от пловдивските предприятия, а специални гости са известни писатели, поети, художници, спортисти, артисти, музикални изпълнители от Пловдив и страната. На всяка сбирка се избира „Мис Искра -100“ и най-добра танцуваща двойка. Входът е с покани. След няколко проведени сбирки клуба има нов председател – Кръстьо Лазаров. През пролетта на 1966 година ръководството на клуба поема д-р Георги Райчев. През следващите години дейността му многократно нараства.

Гостуват почти всички тогавашни групи и певци – „Щурците“, „Сребърните гривни“, Лили Иванова, Мария Мицева, Мария Нейкова, Паша Христова, Стефка Оникян, Емил Димитров, Георги Минчев, Христо Кидиков, Стефка Берова и Йордан Марчинков, а от чуждестранните Патриция Карли, Маргарета Паслару и много други. Често дефилират манекенките на модна къща „Албена“ и „Център за нови стоки и мода“.

 

В началото на седемдесетте години клуба освен сбирките, започва нова дейност като съвместно с Националната филмотека в кино „Комсомол“ (дн. отдавна неработещото кино „Космос“) започват да се прожектират филмотечни (стари филмови шедьоври) и премиерни (още не прожектирани в киносалоните на страната филми) при огромен зрителски интерес, събирайки в салона седнали и правостоящи над 1000 души.

На 22 ноември 1971 г. се открива Бар-вариете „Евмолпия“ в тогавашната палата на „Химията и металургията“ в Мострения панаир и клубът се мести и изнася сбирките си в новата огромна зала до 1982 г., в която приключва съществуването му. Преди много години приблизително на същото място, където се намира Бирхале „Каменица“ се е намирало любимото на тогавашните младежи заведение „Дивите петли“. Дансингът за танци е бил почти там, където е главния вход на античният стадион и където се е давал стартът на игрите…

Из "Енциклопедия на Пловдив" на Божидар Тотев