Инж. Георгиев за “дупката“ на Понеделник пазара: Ще запазя археологията и ще построя зала за 1600 души

  • от Мария Луцова
  • 10:44, 07.01.2020

Бизнесменът инж. Димитър Георгиев и проектантите „Стефан Добрев - архитектура и дизайн „ ЕООД ще представят проекта за Културно-историческия и обществен център Пловдив на обществено обсъждане на 8 януари от 15 часа в заседателната зала на Общинския съвет. Проектът е за „Изменение на ПУП-ПРЗ и РУП и обемно-устройствено проучване за УПИ |, кв. 71 по плана на |-ва градска част - юг - гр. Пловдив” и предвижда промяна на отреждането на имота за административна, обществена, стопанска дейност, жилищно строителство и археология.

Новината, че собственикът на имота инж. Георгиев започва отначало процедурата по превръщането на терена, който преди демокрацията бе предвиден за Археологически музей и в обекта има богата археология, предизвика много реакции сред архитектурната гилдия и обществеността, заинтересована от грижата за културно-историческото наследство на Пловдив. Мнозина заподозряха, че частният инвеститор ще пристъпи към унищожаването и недобрата експонация на съкровищата в имота и призоваха за внимателно обсъждане на всеки детайл от проекта.

В същото време инвеститорът категорично заяви, че ще представи археологията в зоната и е изпълнил всички изисквания на Националния институт за недвижимо културно наследство, който отхвърля вече два негови проекта. Той подчерта, че сградата ще бъде вдигната на 6 метра над археологията и това ще я направи видима и добре експонирана за посетителите. Георгиев допълни, че представеният проект е работен и е отворен да изслуша всяка добра идея . Той допълни, че в комплекса – освен офиси, магазини, малък хотел и жилищни помещения, ще има голяма галерия и Концертна зала за 1600 човека. Общественото обсъждане е за изменението в ПУП-а и РУП-а, тепърва ще дискотираме детайли от експонацията на археологията, в подготовката на които участват археолози, обеща Герогиев.

В същото време от Камарата на архитектите в България готвят официално становище за проекта за изменение на ПУП -ПРЗ и РУП и ще поискат поради важността на обекта проектантите да изготвят 3D визуализации на обекта, както и как той изглежда, погледнат от Стария град. Кметът Здравко Димитров също подчерта, че общественото обсъждане е важно и реализира обещанието си всеки един важен въпрос ще бъде дискутиран с обществото и със съответните гилдии.

Преди няколко години Министерството на културата отхвърли проекта за обществена сграда с 28 хиляди квадратни РЗП и асансьор до върха на Трихълмието. 

Очаквайте детайли за новия проект!

Kоментари

коментар
ТитиПи
01:03, 08.01.2020
Отговор

Този поне се кани нещо да строи, да пази, а някой сети ли се да попита как изведнъж в двора на драматичния театър една важна мутра построи заведение и кой и как го разреши, а директора и приближените му колко се облажиха от тая далаверка