Институтът по тракология отбелязва 50-годишнина в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 10:51, 29.07.2022

Институтът по тракология отбелязва 50 години от основаването му като самостоятелно научно звено на БАН с изложба "Тракологията и другите науки" в културен център "Тракарт" на 1 август от 18 ч. Той е създаден през 1972 г. като специализирано научно звено за интердисциплинарни изследвания на историята и културата на Стария свят, в който се заражда и разгръща Древна Тракия на два континента – Европа и Азия. Институтът е натоварен с функцията да координира проучванията върху историята и културата на Древна Тракия и траките в контекста на палеобалканистиката, изследване на догръцките и негръцките съставки в древното балканско и западномалоазийско културно-историческо пространство. Фокусът е върху тракийското наследство – история, култура и език в широкия контекст на индоевропеистиката и като съществен дял от европейското и световното културно-историческо наследство.

Учени-основатели на Института по тракология са Владимир Георгиев, Александър Фол, Велизар Велков, Георги Михайлов, Иван Венедиков, Христо Данов, Василка Тъпкова-Заимова, Златозара Гочева. Пръв директор на Института е проф. дин Александър Фол. От 2010 г. Институтът по тракология е обединен с Института по балканистика и трансформиран в Институт за балканистика с Център по тракология “Проф. Александър Фол” при БАН, който е универсален правоприемник на преобразуваните чрез сливане два първоначални института.

В постерна изложба е представена 50-годишната история на Института по тракология и изследователските полета, в които учените продължават да работят в тясно сътрудничество с други институти на БАН, запазвайки основния, заложен при учредяването, метод на интердисциплинарност на проучванията на историята и културата на Стария свят и Древна Тракия.

Изложбата се организира в партньорство на Института по балканистика с Център по тракология към БАН и "Тракарт". Входът е свободен.