Идийската духовна музика среща класиката в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:39, 16.05.2022

Пловдив ще бъде домакин на концерт на семейното дуо „Eufonia” от Виена - Шамита Ахенбах-Кьониг (виолончело) и Дохай Ахенбах (цигулка), на 20 май от 19 часа  в Лятно кино „Орфей”.

Дуото ще изпълни музика от маестро Шри Чинмой (Индия), пленително аранжирана въввиенски музикален стил. Класически школуваните музиканти съчетават традицията на Запада с йогически подходкъммузиката на Изтока, потапяйки ни в музика, която е красива, мощна и едновременно с това спокойна. 

Прекрасната музика на виолончелото и виртуозните звуци на цигулката са обещание за едно неповторимо мелодично пътешествие.Концертът е вдъхновен от духовния учител Шри Чинмой – той винаги се е определял като “ученик на мира."  Той е Учител по медитация - хилядолетната традиция на йога, но същевременно и съвременен музикант, композитор, художник и писател, признат по цял свят.

Пловдив ще има прекрасната възможност да се наслади на музикални аранжименти, богати на дълбочина, които насърчават слушателя да се слее с магичната атмосфера и да сподели мигове на завладяваща вътрешна красота.

През 1970 г., по покана на Генералния секретар на ООН, У Тан, той вдъхва живот на “Медитация за мир в Организацията на Обединените нации" в Ню Йорк, където живее от 1964 г.За Шри Чинмой музиката е един от най-лесните и преки начини да упъти слушателя към откриването на неговото собствено вътрешно богатство. Запалва ентусиазма у хора от различни култури и религии и предлага мигове на дълбок вътрешен мир, тишина и хармония.

„Eufonia Duo Wien” са семейно дуо, гостувало на международния фестивал в Бодензее, международния фестивал в Брегенц; включено е и в абонаментните концерти във Виена Концертхаус. Участвали са в различни международни летни фестивали и концертни поредици в Германия, Австрия, Италия и САЩ. Изнасят благотворителни концерти за движението на Каритас хоспис и свирят за възрастни хора, следвайки идеята на Йехуди Менухин за "Жива музика сега“.Често гости са в поредица от концерти, организирани от Музея за приложни изкуства в Geymüllerschlössl във Виена.

Входът е свободен.