Христос Воскресе - да бъдем смирени и по-добри!

  • от PlovdivTime
  • 08:39, 16.04.2023

Възкресение Христово е най-големият празник за православните християни. В полунощ всички църковни камбани в страната биха заедно и известяват за възкресението на Исус Христос. 

"Христос воскресе!" и "Воистина воскресе!" са поздравът и отговорът, с които всички православни християни се поздравяват в днешната нощ, както и следващите 40 дни. Тази година празникът е различен заради ситуацията в страната, но в момента трябва всички да бъдем отговорни, за да преминем заедно възможно най-леко през тази пандемия.

Векове наред възкръсналият Божи син е пример за състрадание, жертвоготовност и любов, които да изпълнят живота ни със смисъл и радост. Днешният празник слага край на 40-дневния Велик пост, който вярващите спазват като почит към страданията на Спасителя в последната седмица от живота му на земята и страданията му на кръста.

Традицията повелява за Великден да се облече нова дреха. Празничната трапеза след 40-дневния пост включва яйца, козунак и печено агне. Според поверието, този чието яйце оцелее, ще е най-здрав през годината.  

Имен ден днес празнуват всички, които носят имената Велико, Величко, Велика, Величка, Възкресия, Анастас, Анастасия и др.

Христос воскресе!

Екипът на PlovdivTime.bg  Ви пожелава здраве, мир, любов и благоденствие!