Гръцки специалист изнася лекция в Пловдив за спасяването на ръкописи от Северен Ирак

  • от PlovdivTime
  • 16:43, 22.03.2023

Лекция на д-р Николас Сарис - консерватор на хартия в Националната библиотека на Гърция, на тема  „Северен Ирак: Спасяване и  опазване на ръкописи във времена на опасност", на 23 март от 16.30 ч. в Народна библиотека "Иван Вазов". Входът е свободен, работен език – английски.

Тази презентация обсъжда мисията за спасяване и опазване на ръкописи от Северен Ирак, застрашен от военния конфликт с Ислямска държава и опустошителните резултати от вандализма върху християнски манастири и църкви.

„Неочаквано преживяване беше да посетя военната зона извън Мосул в търсене на известни колекции от ръкописи от наскоро окупирани отново градове, църкви и манастири в района, след двугодишното им превземане от Ислямска държава и техния разширен вандализъм. Свидетелите, идентифицирането на унищожени ръкописи в руините, но също така и обнадеждаващото спасяване на други описват горчивия изход от тази война и нейното въздействие върху културното наследство на тази богата на история земя", пише в аноса си д-р Сарис, който е консерватор на книги и хартия в Националната библиотека на Гърция.

Бил е лектор по консервация на книги и хартия в бакалавърски курсове в Гърция, както и консерватор в Британската библиотека и манастира Св. Йоан Теолог, Патмос , Гърция, където също така организира международните семинари на Патмос по консервация и историческо подвързване на книги .

Д-р Николас Сарис е бил част от екипа на Проекта за опазване на библиотеката на Света Екатерина от 2001 г. и е сътрудничил като консерватор и изследовател на свободна практика в международни проекти за опазване, обучение и изследвания на ръкописи в Египет, Ирак, Етиопия, Гърция, Обединеното кралство, Турция.

Изнасял е много лекции по темите за опазване на ръкописи и исторически подвързии на книги.  Той получава докторска степен от Лондонския университет по изкуствата върху изучаването на декорирани с инструменти подвързии на книги от манастира Света Екатерина в Синай, Египет.