Голямото знаме от Роженския събор се превръща в 11 100 национални флага

  • от PlovdivTime
  • 10:54, 15.12.2022

Голямото знаме от Рожен - Събор на народното творчество и животновъдство`2019 ще се превърне в десетки хиляди български флага в подкрепа на националната кампания „България заслужава!“за изграждане на 111-метров пилон за българското знаме на Роженските поляни в Родопите.

От внушителния трибагреник с площ от 6300 кв.м., превърнал се в символ на последния Роженски събор, ще бъдат направени точно 11 100 по-малки знамена.Те ще бъдат символично раздадени на присъстващите на церемонията по откриването на Паметника на Обединението – Пилон „Рожен“,през юли следващата година.

Родолюбивата инициативата за изграждането на новия монумент на единението на България в Родопите е на Фондация „Наследство в бъдещето“. Проектът се реализира, чрез Национална дарителска кампания „България заслужава!“, под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

111-метровият пилон на Роженските поляни ще извиси българското знаме на рекордна световна надморска височина от 1430 м.В основата ще бъде вградена капсула на времето и плоча от мрамор, изобразяваща картата на България, с посланиякъм бъдещите поколения.

Проектът се реализира изцяло с дарения от българи в страната и чужбина и е подкрепен от видни общественици,  творци, спортисти, учени, успешни представители на различни професии.

Пълна информация за Национална дарителска кампания „България заслужва!“ може да се намери на www.pilon.rozhen.bg, като през сайта може да се направи и дарение за каузата. Набраните средства, както и дарителите – физически и юридически лица, се публикуват ежеседмично.