Гладиаторски битки и огнен ритуал за откриването на “Пловдив - древен и вечен“

  • от Мария Луцова
  • 14:21, 23.09.2020

Възстановка на посрещането в двора на деспот Алексий Слав на дъщерята на латинския император Анри ще представи фестивалът „Пловдив – древен и вечен. История, етнология, култура и изкуство”. Форумът започва на 25 септември с внушително шествие по Главната от Централна поща до Римския стадион от 18 ч. На древната сцена ще бъде и официалното откриване от 19 часа с гладиасторски битки, римляни, огнен ритуал за пречистване на мястото и театрален спектакъл. 

В следващите два дни събитието се мести в парк Лаута, където в три лагера ще бъде представена Античността, Ранното средновековие и Късното средновековие. Ще видим римски граждани и матрони, гладиатори, роби, легионери, сурови средновековни воини, номади, боляри и деспоти, рицари и френски трубадури, всичко това под знамената на участващите групи за исторически възстановки от страната и чужбина, огласено от музика и съпроводено с танци. 

Програмата на фестивала беше представена на специална пресконференция в парк Лаута днес. 

„Радвам се, че „Пловдив – древен и вечен” е част от Културния календар на града първо защото възстановява историята му и второ – защото навсякъде по света има подобни събития. И те привличат много туристи”, каза зам.-кметът по култура Пламен Панов. 

„Само за няколко седмици в парк Лаута се случват поредица събития. Мястото се превръща в център за различни фестивали и се радвам, че е притегателно място”, каза районният кмет на „Тракия” Костадин Димитров. 

Още от атмосферата вижте в снимките: