Форсират проекта за възраждането на кино Космос след пожара

  • от Благовест Андонов
  • 18:48, 22.01.2021

Кметът на район "Централен" Георги Стаменов още в понеделник ще изготви докладна до Общинския съвет и кмета Здравко Димитров , с което ще поиска да се пристъпи към договор за проектирането на кино Космос. Самият той бе на място заедно със зам. кмета по култура Пламен Панов, за да се запознаят със състоянието на сградата след пожара."Тази емблематична сграда не може да стои по този начин. Още повече, че има проведен конкурс и победител в него. Ще предложа освен сключването на договор за техническия проект на сградата, да се заложат и 5 милиона лева в Бюджет 2021 за цялостната реконструкция на киното според одобрения проект, заяви Георги Стаменов. 

Припомняме , че община Пловдив не сключи договор с победителя в конкурса, тъй като има предяване авторски права от арх. Тодор Абаджиев. Според Стаменов, който има претенция за авторски права, може да ги заведе в съда, който да реши казуса. В самия бюджет на града и за миналата година имаше заложени 150 000 л. за проектирането на киното, които по настояване на Пламен Панов, бяха прехвърлени в проекторамката за тази година. 

Зам.кметът по култура обясни, че в последните няколко седмици е имало срещу между представители на общината и арх. Абаджиев са близо до това да се споразумеят за съдбата на сградата.