Фондът за устойчиво развитие гледа документацията на Дондуковата градина след седмица

  • от PlovdivTime
  • 16:00, 14.03.2023

 

Документацията за ремонта на Дондуковата градина ще бъде внесен за разглеждане на заседание на Фонда за устойчиво градско развитие още другата седмица, обяви кметът на „Централен”  Георги Стаменов с уточнението, че в момента се чака санкцията на областния управител Ангел Стоев, но надали той ще я върне за преразглеждане.

Реализацията на проекта става възможна, след като Общинският съвет взе решение  част от средствата – 4 476 000 лв., заложени за пробива при Водната палата,  да бъдат пренасочени към рекострукцията на централния градски парк.

Проектът е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство,  избран е и изпълнител – консорциумът от фирмите „Ай Ди Ел” и „Рестстрой”.  Предвижда се цялостна подмяна на подземната инфраструктура, изграждане на две нови детски площадки, водно огледало, увеличаване на зелените площи чрез намаляване на габаритите на алеите. Планира се и възстановяване на съществуващата беседка, която ще има връзка към Природонаучния музей и ще се използва в бъдеще за различни лекционни и образователни  занимания на деца и възрастни.

Дондуковата градина е първата градска градина под тепетат, създадена след Освобождението през 1878 г. от Люсиен Шевалас. Вдъхновител и разпоредител за оформянето ѝ е генерал-губернаторът на Санстефанска България княз Дондуков-Корсаков.

Градината е обявена за паметник на парковото изкуство със заповед на Националния институт за паметниците на културата през 1992 г. , а на следващата са обявени и режимите за опазването ѝ.