Фестивалът на шевиците завладява Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:59, 04.06.2022

Фестивалът на шевиците предлага вълнуващо преживяване с множество преживявания в съботния ден на сцена „Ядрото”. От 12 часа ще бъде официалното откриване на фолклорен ансамбъл „Тракия”.

Сцена „Ядрото” ще се превърне в място за забавление с творчески ателиета. По време на фестивала посетителите ще могат да видят  и да се насладят  на разнообразие от дейности– изложби, работилници за шевици, прожекции, среща с етнографи, ревю на носии, и разбира се, концертна част с автентична народна музика и танци. Предвидени са занимания и за най-малките посетители.

От 12.30 ч. до 18 ч. - „Работилници за изработка на шевици“ за възрастни и деца.Те са отворени за всички, които желаят да се научат да бродират - деца, техните родители. В работилниците завъзрастни везбарките- майсторки от Колектив за шевица и занаяти „Р.Чуканова-1968 г.“ към читалището ще демонстрират уменията си в изработването на везба и ще показват и обучават желаещите в тънкостите на занаята. Всеки посетител  може да провокира уменията си под ръководството на Виолета Чалъкова– член и  на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти, Йорданка Бояджиева,Анна Драганова, Мария Ангелова, Веселина Кумчева и др. Везбарките ще демонстрират изработката на шевицата. В Работилничките задеца малчуганите ще оцветяват схеми с шевици, ще рисуват картички, изработват гривнички, редят пъзели от шевици и др.игри и занимания.

От 13 до 14 ч. посетителите ще се насладят на Ревю от автентични национални носии от етнографските  области на България.Дефилето ще представи  14 автентични народни носии, изработени преди повече от един век, които са предоставени от частни колекционери: Катя Черпокова, Елица Миланова и от фонда на читалището.

Каним всички, които имат народна носия, да се включат в проявата и да станат част от уникалното ревю.

От14.00 до 15.00 ч.– представяне на„Памет за утре“ – мултимедийна презентация от стари, уникални снимки с носии от началото на 20 в.Снимките са от лични албуми на  фамилии от Пловдив и Южен район.Тя ще се прожектира на фасадата на ул. Загреб 8.

От 15.00 до 15.30 ч.изложба от предмети на участниците в ателиетата за традиционна везбена орнаментика, които се проведоха през м. април и май т.г. по проекта. Изложените предмети,скици, модели са резултат от съвместната работа на ученици от ТО “Ана Май“ и др. училища ивезбарките, които чрез неформалното обучение са помогнали на младежите да усвоят знания, умения и сръчности за шевиците.

Посетителите ще видят предмети,апликирани с оригинални шевици – обложки за книги, бижута и др., изработени от Славена Шумарова и Стефка Николова.

От 15.30 до 16.30 ч.Мариана Килимперова, сътрудник на Етнографската сбирка на гр. Съединение ще представи обичая „Сватба“ и уникални невестински носии от 1903 г., а Стефка Илиева щепрезентира книгите „Архаични символи в бродерията“ и „България в шевици“ наИренВеличкова-Ямами- везбар, етнограф и писател.През 2019 г. тя  извеза уникална карта на България с шевици от различните краища на страната.Ирен  Величкова-Ямами е родена в София, но от близо 30 години живее в Япония. През годините бродирането я отвежда в различни части на света. Нейни творби са участвали в изложби в Япония, Франция, Италия, Англия, Австралия, САЩ. Във видео филмтя разказва за изработената от нея карта на България и за работата като етнограф и везбар.

От 16.30 до 17.30 ч.„Шевиците – пътеки към душата на България“ – среща с Тоня Борисова- актриса и писател.

От 17.30 до 18.00 ч.–Музикални изпълнения: Николай Бисеров – гайда и фолклорно студио „Пълдин“ към НЧ „Антим I“, Пловдив

18.00 ч.–„Кръшно се хоро завило“. В хорото ще се включат участниците и гостите на фестивала, туристи, пловдивчани и чужденци и ще обиколи „Капана“.

Закриване на фестивала.

Във фестивалната програма ще звучат и ще видим изпълнения на:ФА„Тракия“, Детски танцов състав „Луди млади“ към НЧ “Проф. Кирил Дженев“, студио „Пълдин“ към НЧ „Антим I“, Пловдив Формация за автентичен фолклор „Куклици“, Николай Бисеров – гайда и състав за съвременна етномузика и етно ритми „Българи".