Фасадата на католическата църква възвръща блясъка си след незаконното облепяне с фибран

  • от Мария Луцова
  • 12:01, 07.09.2022

Фасадата на Католическата катедрала „Св. Лудвик” възвръща автентичния си вид след незаконното облепяне на стените и колоните с фибран.  Те скриваха  част от декоративната украса, а при отстраняването им  част от мазилката падна.

На място е екип начело с реставратора Никола Стоянов. Един от най-добрите специалисти по възстановяване на културно наследство работи заедно с автора на проекта  за консервация  и реставрация арх. Лидия Шилева от „Студио архитекти Шилеви”.

Припомняме ви, че на 30 юни 2021 г. PlovdivTime съобщи, че строителни работници облепят с изолация красивата фасада на един от емблематичните храмове в центъра на Пловдив. Справка показа, че това се случва без задължителния за това проект, съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство. Сградата е архитектурно-художествена недвижима културна ценност от 1995 г. и всяка намеса по нея трябва да бъде одобрена от НИНКН. Строително-монтажните дейности  тогава бяха спрени след намесата на администрацията на район „Централен”.

Година по-късно с вече съгласуван проект започна и работата по възстановяването на нанесените на фасадата щети.


Фасадата беше облепена с фибран

Състоянието ѝ след отстраняването на фибрана